Noord-Korea klaar voor de 'totale oorlog'

De nucleaire spanning in Azië stijgt zienderogen. De Noord-Koreaanse leider, Kim Jong II, weigerde gisteren in een televisietoespraak 'elke toegeving aan de VS'. We zijn klaar voor de totale oorlog, zei hij. Japan reageerde zenuwachtig en pleit voor zelfverdediging. De VS trachten het gemeenschappelijke front tegen Noord-Korea één te houden. Daar komt nog bij dat ook India gisteren toegaf proeven te hebben uitgevoerd met langeafstandsraketten die een nucleaire lading tot in hartje China kunnen brengen.

(foto belga) Kim Jong Il laat zich niet van zijn stuk brengen.

(tijd) - De Koreaanse leider Kim Jong II is niet bereid van het oorlogspad af te wijken. De Noord-Koreaanse staatstelevisie sprak gisteren harde taal aan het adres van de Verenigde Staten. 'De generaal heeft verklaard dat niet de minste toegeving zal worden gedaan aan de Amerikaanse imperialistische indringers, onze eeuwige vijand', klonk het. Noord-Korea is bereid tot de 'totale oorlog' als de VS wraak nemen, luidde het nog.

Noord-Korea daagde vorige wek de internationale gemeenschap uit door zeker zeven raketproeven toe te geven. Japan, de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië dienden een resolutie in bij de VN-Veiligheidsraad met de vraag zware sancties te treffen tegen Pyongyang. China en Rusland houden die boot af.

De Amerikaanse president, George Bush, milderde zaterdag zijn toon, in de hoop zo een breder diplomatiek front te kunnen vinden. Ook de Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill beklemtoonde bij zijn aankomst in de Japanse hoofdstad Tokio de nood aan eensgezindheid bij het uitwerken van een antwoord. Gisteren toonde ook Zuid-Korea zich opvallend terughoudend over de vraag naar sancties. Seoul verkiest diplomatiek overleg met Noord-Korea, is in de hoogste diplomatieke kringen te horen.

Vooral Japan blijft aandringen op een fors antwoord op de Noord-Koreaanse dreiging. 'Voor ons heeft enkel een bindende VN-resolutie zin', zei de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Taro Aso. Japan heeft zelfs het recht zich te verdedigen tegen de directe nucleaire dreiging, zei Taro Aso. 'We kunnen onmogelijk niets doen als we worden aangevallen door een land dat zegt kernwapens te bezitten en dat raketten op Japan kan afvuren.'

Japan heeft sinds 1947 een pacifistische grondwet die het land verbiedt geweld te gebruiken bij een conflict of preventieve aanvallen uit te voeren. Toch meent Aso dat het in de huidige omstandigheden gerechtvaardigd kan zijn als eerste aan te vallen, 'om de veiligheid van de bevolking te waarborgen'.

India

Ook India mengt zich in het nucleaire opbod. India is gisteren begonnen met de eerste test van een middellangeafstandsraket met een nucleaire capaciteit die Peking en Sjanghai kan bereiken. Dat melden hoge Indiase functionarissen van Defensie. De test van de Agni-III-raket vond plaats in Wheeler Island, in de oostelijke staat Orissa. De minister van Defensie, Pranab Mukherjee, kondigde in mei aan dat de raket klaar was. India is sinds 1998 een kernmacht en ontwikkelde al meerdere raketten met een nucleaire capaciteit. Het land wil 'Surya' (Zon), een raket die 5.000 kilometer kan afleggen, ontwerpen om verder te kunnen toeslaan dan Zuid-Azië.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud