Onderhandelingen over vrijhandel mislukken

(tijd) - De onderhandelingen over een wereldwijd vrijhandelsakkoord eindigden zaterdag weer zonder doorbraak. De directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WHO), Pascal Lamy, moet deze maand een ultieme poging wagen om de handelsronde te redden.

(foto belga) Europees commissaris Peter Mandelson: 'WHO-onderhandelingen zijn noch een succes, noch een ramp'.

De ministers van een vijftigtal WHO-landen waren bijeen in Genève. Ze poogden er een doorbraak te forceren in de al viereneenhalf jaar durende onderhandelingen over een nieuw, globaal vrijhandelsakkoord. Dat moet de handel in industriële goederen, landbouwproducten en diensten goedkoper en eenvoudiger maken. Maar de gesprekken zitten al maanden vast omdat de grote spelers - de Verenigde Staten, de Europese Unie en Brazilië - het niet eens geraken over de centrale onderwerpen. Om een doorbraak te bereiken moeten de drie een compromis bereiken over hoeveel Europa zijn invoertarieven voor landouwproducten moet verlagen; in welke mate de VS zijn landbouwsubsidies moet verminderen; en hoeveel Brazilië en andere grote ontwikkelingslanden hun invoerheffingen voor industriële goederen laten zakken.

Over die centrale 'driehoek' van het handelsoverleg zaten de grote spelers in Genève bijeen. Maar een doorbraak kwam er niet. Zaterdag hield het overleg al heel snel zonder resultaat op. De onderhandelaars gaven WHO-baas Lamy de opdracht de komende weken voort te blijven werken aan een oplossing. De volgende deadline volgt al eind juli, de datum die de WHO-landen in december 2005 overeenkwamen om de onderhandelingen af te ronden.

Lamy zei na afloop van de onderhandelingen dat er sprake is van een 'crisis' in het handelsoverleg. Maar hij blijft ervan overtuigd dat een akkoord 'haalbaar' is. Ook andere toponderhandelaars lieten zich in die zin uit. 'We zitten in een soort impasse. Maar of dat betekent dat de handelsronde dood is? Neen. We geven de hoop niet op', zei de Amerikaanse handelsgezant, Susan Schwab. Peter Mandelson, het Europese commissielid voor Handel, noemde het overleg 'een succes noch een ramp', maar hij wil wel een akkoord voor eind juli.

Zonder akkoord eind juli blijft er voor de WHO erg weinig tijd over om het politieke akkoord tot in de laatste details op papier te zetten tegen eind dit jaar. Dat moet gebeuren om de tekst nog door het Amerikaanse Congres te krijgen vooraleer het onderhandelingsmandaat van de Amerikaanse regering verstrijkt.

Gestuurde crisis

Sommige onderhandelaars in Genève vragen zich intussen af of een doorbraak de komende weken nog wel haalbaar is nadat het ministeriële overleg op niets uitdraaide. Maar anderen spreken van een 'gestuurde crisis', die Lamy meer armslag geeft om de onderhandelingen te leiden.

De ogen in Genève zijn nu gericht op de VS, die de voorbije dagen erg stug vasthielden aan hun onderhandelingspositie ondanks eerdere beloften van president George Bush om er alles aan te doen de handelsronde te doen slagen. Diplomaten verklaren die tegenstelling door er op te wijzen dat Schwab als kersverse handelsgezant bij haar eerste grote internationale optreden niet onmiddellijk toegevingen kon doen. Later deze maand kan Schwab zich mogelijk wel toegevingen veroorloven.

JL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud