Ongewone huwelijken in de kunst

De Tijd biedt u elke maandag een eigen kijk op de komende cultuurweek. Bij welk klassiek, jazz- of rockconcert moet u absoluut op de eerste rij staan? Welke fantastische dans- of theatergroepen staan deze week op de planken? Of loopt er ergens een tentoonstelling die u niet mag missen?

(tijd) In het Brusselse Théâtre National staat vanaf woensdag 'Les Arpenteurs' op het programma, een voorstelling gebracht door zeven dansers en zes percussionisten, een vrij ongewoon huwelijk. De choreografe Michèle Noiret werkte samen met de componist François Paris, die een nieuwe partituur schreef voor percussie en elektronica. Noiret betrekt meteen ook de muzikanten in haar choreografie.

Wie geïnteresseerd is in kruisbestuivingen binnen de hedendaagse kunsten, kan vanaf vrijdag ook terecht op het Kunstenfestivaldesarts in verschillende Brusselse huizen. Het eerste weekend zijn er al verschillende premières. Zo werkt auteur-regisseur Tim Etchells van het Britse collectief Forced Entertainment voor het eerst met een groep kinderen tussen 8 en 14 jaar oud. Etchells schreef een tekst waarin hij met humor en een niets ontziende helderheid de systemen van ouderschap, opvoeding, discipline en verzorging onderzoekt. Zijn 'That Night Follows Day' belooft een speelse en provocerende voorstelling te worden die de volwassenen in de zaal een spiegel voorhoudt.

'L'affaire Martin! etc' van de Duitse auteur-regisseur René Pollesch rekent dan weer af met de zogenaamd authentieke beeldvorming in film, op tv en in het theater. De media, meer dan ooit de herauten van het neoliberale denken, worden door Pollesch feestelijk uitgekleed. Ook de nostalgie naar het communistische Oost-Europa is een thema in de voorstelling.

Maar het Kunstenfestivaldesarts toont meer dan alleen podiumkunsten. Wie in het gloednieuwe centrum voor hedendaagse kunst WIELS naar het nieuwe project van Marcel Berlanger gaat kijken, stapt binnen in een wonderlijke wereld van optische illusie. De Brusselse plastische kunstenaar stelt een installatie voor waarin binnen een ruimte gespeeld wordt met schilderkunst, licht en geluid.

SaV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud