Ontsnapping topgangster bemoeilijkt oplossing conflict tussen Onkelinx en VLD

Een uitweg uit het conflict tussen de VLD en federaal minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), lijkt weer wat verder af. De spanningen namen weer toe nadat afgelopen weekend was bekendgeraakt dat de topgangster Mohammed El Azzouzi ruim een maand geleden niet teruggekeerd was uit penitentiair verlof. 'Een zoveelste bewijs dat het justitiebeleid van paars faalt', luidde het bij de oppositie.

(foto belga) federaal minister van Justitie, Laurette Onkelinx

(tijd) - Het nieuws over de verdwijning van de topgangster Mohammed El Azzouzi raakte zaterdag bekend. De man keerde op 11 augustus, na een penitentiair verlof, niet terug naar de gevangenis van Hasselt. Daar zat hij een celstraf van tien jaar uit voor een reeks home- en carjackings en hold-ups. Een van El Azzouzi's slachtoffers was de voormalige Zillion-baas Frank Verstraeten. De topgangster zou inmiddels al enkele weken in Marokko zitten.

De verdwijning van El Azzouzi leidde tot een storm van kritiek en onbegrip. Voor de oppositie is de ontsnapping van El Azzouzi het zoveelste bewijs dat het justitiebeleid van de paarse regering faalt. 'Die El Azzouzi is al eens weggelopen uit het Antwerpse justitiepaleis en heeft een gewelddadig profiel. Voor je die penitentiair verlof geeft, moet je goed uitkijken of er geen risico is op nieuwe misdaden, op nieuwe slachtoffers, hoe groot de kansen zijn op re-integratie', zei Tony Van Parys, de justitiespecialist van oppositiepartij CD&V.

Minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), wees elke verantwoordelijkheid in de zaak af. 'Dit dossier is nooit door mijn kabinet behandeld. Het is afgehandeld door de administratie van de penitentiaire instellingen. Enkel in de zwaarste gevallen richt die zich tot de minister', luidde het. Onkelinx verdedigde ook het penitentiair verlof als middel om delinquenten opnieuw geleidelijk aan in de maatschappij te integreren.

Ongelegen

Toch kwam het bericht over de ontsnapping van El Azzouzi wel erg ongelegen voor Onkelinx. Zij kreeg de voorbije maanden al een berg kritiek over zich heen. Eerst was er de ontsnapping van topgangster Kaplan Murat. Vorige week nog ontstond tumult rond de Albanese maffiagangster Victor Hoxha. Die zou onlangs in Antwerpen gesignaleerd zijn nadat hij eerder vervroegd was vrijgelaten door Onkelinx en het land was uitgezet. De minister voegde er wel aan toe dat Hoxha zijn straf alsnog volledig moest uitzitten als hij voor mei 2013 naar België zou terugkeren.

De affaire-Hoxha leidde niet alleen tot een storm van kritiek in oppositiekringen. Het deed de spanningen ook fors oplopen tussen Onkelinx en de federale regeringspartner VLD. De Vlaamse liberalen lieten weten hun vertrouwen in de minister van Justitie op te zeggen als die er tegen 12 oktober niet mee instemt tot 1 januari 2007 geen zware delinquenten meer voorwaardelijk vrij te laten. Op die dag treden de zogenaamde strafuitvoeringsrechtbanken in werking. Zij beslissen vanaf dan over voorlopige en voorwaardelijke invrijheidstellingen. Onkelinx kon de kritiek van de VLD maar matig appreciëren en maakte gewag van een regeringscrisis.

Oplossing

Eind vorige week leek het conflict uit te doven. Maar door de verdwijning van El Azzouzi lijkt een oplossing voor de crisis in de regering nog verder af dan voorheen. 'De zoveelste blunder van Justitie is niet echt van aard om een uitweg uit de impasse dichterbij te brengen', luidde het in regeringskringen. Federaal premier Guy Verhofstadt (VLD) gaf toe dat de situatie er niet makkelijker op geworden is door de zaak-Azzouzi. 'Een oplossing bereiken is moeilijk maar moeilijk gaat ook.' Voor het eerst uitten ook de Franstalige liberalen gisteren hun ongenoegen over Onkelinx. 'De minister heeft de voorbije maanden een gebrek aan autoriteit aan de dag gelegd', zei MR-partijwoordvoerder, Charles Michel.

Magistraten

Onkelinx krijgt overigens niet alleen kritiek uit de politieke wereld. Ook verschillende magistraten haalden afgelopen weekend uit naar de minister. Volgens hen zullen de strafuitzonderingsrechtbanken tegen Nieuwjaar helemaal niet klaar zijn. Ze klagen ook over een gebrek aan middelen en personeel om de vele dossiers te behandelen.

LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud