Onzekerheid creëert cashberg bij VS-bedrijven

Het record aan cash op de spaarboekjes van de Amerikaanse bedrijven is te verklaren door de toenemende onzekerheid bij de bedrijfsleiders over de recurrente cashflow die ze genereren. Dat blijkt uit een studie van de universiteiten van Arizona en Ohio.

(tijd) 'De Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven hebben zoveel cash dat ze makkelijk al hun schulden direct kunnen aflossen, en nog geld overhouden', stellen de onderzoekers Thomas Bates, Kathleen Kahle en René Stultz.

De ondernemingen uit de S&P500-index hebben voor 790 miljard dollar cash en eigen aandelen op hun balans, een vijfde van hun beurswaarde. De gemiddelde ratio tussen cash en de totale activa van een bedrijf, is opgelopen van 10,5 procent in 1980 tot 24 procent in 2004. Naar schatting bedraagt de ratio nu 30 procent.

'Dat is niet te verklaren door het vele geld bij multinationals als Microsoft, en ook niet door de golf beursintroducties van de voorbije jaren', stellen de onderzoekers. 'Ook bij de niet-genoteerde bedrijven zien we hetzelfde fenomeen. Meer zelfs: hoe kleiner de onderneming, hoe meer de bedrijfsleiding geneigd is geld op te potten.'

'De enige overblijvende reden waarom bedrijven zo tuk zijn op cash, is dat ze minder zeker zijn over hun cashflow voor de komende jaren', besluit de studie. Ook de bedrijfsleiders laten zich in die zin uit. Het gebruik van afgeleide producten zien de meeste managers niet als een ideale manier om zich volledig tegen risico's in te dekken. Als risico's waar de ondernemingen geen vat op hebben, noemen de bedrijfsleiders onder meer de geopolitiek, de kostprijs van grondstoffen en energie, maar vooral onverwachte economische schokken zoals na 2000.

'Aangezien de bedrijven rekening houden met meer risico's, zullen ze hun pay-outratio's, het deel van de winst dat ze als dividend betalen, niet snel meer optrekken', luidt de conclusie.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud