Onzekerheid over Europese economie groeit

De financiële markten hebben deze week vooral aandacht voor cijfers over de Europese economie. Voorts is er natuurlijk ook grote belangstelling voor de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed).

(tijd) Is het mogelijk dat de groei van de Europese economie niet vertraagt in het tweede halfjaar? Dat is de hamvraag na de spectaculaire stijging van het Belgische ondernemersvertrouwen in juni. Tot vrijdag verwachtten de meeste economen een afkoeling van de Europese economie. Ze verwezen naar de dure olie, de stijgende rente en de iets sterkere euro.

Daarom voorspelden de analisten een daling van de Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen en een terugval van de economische stemmingsindicator van de eurozone. Maar de twijfels groeien, want de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank is een voorlopende indicator voor de eurozone. Het is mogelijk dat ook de Duitse en Europese cijfers beter zijn dan verwacht.

De Fed verhoogt nagenoeg zeker de rente met 25 basispunten tot 5,25 procent. Maar analisten hopen dat de Fed in de toelichting een signaal geeft over haar plannen voor de komende maanden. De Fed staat voor een moeilijke oefening, want de economische groei vertraagt en de inflatie versnelt.

Voorzitter Ben Bernanke waarschuwde onlangs dat hij meer bezorgd is over de hoge inflatie dan over de verzwakking van de conjunctuur. Daarom is er volgens de markten veel kans dat de Fed in augustus voor de zeventiende keer op rij de rente optrekt. De inflatie gemeten volgens de favoriete maatstaf van de Fed stabiliseerde in mei wellicht op 2,1 procent. Bernanke en sommige andere bestuurders vinden een inflatie tussen 1 en 2 procent optimaal.

Colruyt

Op bedrijfsvlak is er de komende week niet veel gepland in België. Meest in het oog springend zijn de jaarresultaten van de Belgische supermarktketen Colruyt. Ze worden maandag nabeurs gepubliceerd. De gemiddelde analistenverwachting voor de nettowinst ligt op 231,6 miljoen euro, vergeleken met de 229 miljoen euro winst die de groep vorig jaar behaalde. Colruyt ging eerder uit van minstens 227 miljoen euro nettowinst.

De omzet van Colruyt zal volgens de analisten met 6,6 procent stijgen tot 4,73 miljard euro. Drijvende krachten achter die toename waren de sterke prestaties van de Colruyt-winkels, de opening van nieuwe winkels en de reconversie bij Spar. Voorts wordt niet veel verrassend nieuws verwacht. Verwachtingen voor het huidige boekjaar maakt Colruyt gewoonlijk bekend tijdens de algemene vergadering in september.

Deze week krijgen we ook de resultaten van het dierenpark Parc Paradisio (dinsdag) en de durfkapitaalgroep RHJ International (vrijdag). Voor beursintroducties is het tegen het einde van de week uitkijken naar de wegenkaartuitgever De Rouck Geomatics en de webdesigner Emakina. Tot en met vrijdag kunnen beleggers zich inschrijven op de beursgang van beide bedrijven, die het nummer twee en drie moeten worden op Alternext, het nieuwe marktsegment op de Brusselse beurs.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud