Ook in 2007 nog Golf-productie in Vorst

De productie van de Golf in Vorst zal niet abrupt eindigen maar geleidelijk uitdoven. Dat heeft premier Guy Verhofstadt (VLD) gisteren aangekondigd in De Zevende Dag op Eén.

(tijd/belga) - Dat betekent dat er, in afwachting van de komst van de Audi A1, ook in 2007 nog een aantal Golfs in de Brusselse VW-vestiging zullen worden gebouwd. De vakbonden hopen volgend jaar 60.000 stuks van de Golf in Vorst te mogen bouwen. Samen met 60.000 Polo's zou dat in 2007 nog een productie van 120.000 wagens geven.

Verhofstadt pleitte er gisteren voor om de staking bij VW Vorst geleidelijk te stoppen. Hij toonde begrip voor de actie wegens de brutale aankondiging door de VW-directie. Op RTL-TVi gaf MR-vice-premier Didier Reynders de VW-top een 3 op 10 voor de manier waarop ze zich gedragen heeft. Hij hoopte in januari die score te verdubbelen als er meer duidelijkheid is over de toekomst van Vorst.

De communicatie van de VW-top kon ook al op weinig begrip rekenen bij de voorzitters van de grote Vlaamse partijen. Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte vond dat de directie de werknemers van het bedrijf niet respecteert. Zijn VLD-collega Bart Somers zei dat er eerst alles moet worden gezet op de redding van het bedrijf. Daarna kan het proces gemaakt worden van de verantwoordelijken.

Guy Verhofstadt bevestigde in De Zevende Dag dat de werknemers van Vorst langer zullen moeten werken tegen minder loon. Maar daarmee komen ze volgens de premier op het niveau van de andere autofabrieken in ons land: Ford Genk, Opel Antwerpen en Volvo Gent. De premier merkte nog op dat de lastenverlagingen die de regering wil doorvoeren voor alle autofabrieken en toeleveringsbedrijven zullen gelden. Het doel is zekerheid te brengen voor de Belgische auto-industrie. Als de operatie afgerond is, zullen in België bijna alleen nog modellen worden gebouwd die in geen enkel ander land van de band rollen.

Vanaf vandaag vallen de 5.200 werknemers van Volkswagen Vorst terug op de stakingskas. Tenzij de directie anders beslist. De directie beloofde de uitbetaling van de lonen tot eind november. De weekendploeg valt onder een ander regime. Dat betekent dat vanaf vandaag het personeel officieel wordt uitbetaald door de stakingskas. Het gaat om 25 euro per dag, voor de aangesloten leden. Zo'n 90 à 95 procent van de werknemers in Vorst is bij een vakbond aangesloten.

Zaterdag hebben zowat 15.000 mensen in Brussel betoogd om hun steun te betuigen aan de werknemers van Volkswagen Vorst.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud