Op zoek naar houvast over Fed-beleid

Aangezien de indicatoren van vorige week de onzekerheid over het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) niet hebben weggenomen, zoeken de financiële markten de komende dagen enig houvast. Analisten hopen dat de cijfers van deze week meer duidelijkheid brengen.

Fed-voorzitter Ben Bernanke (Foto: Belga)

(tijd) - De notulen van de Fed-vergadering van 10 mei zullen woensdag een gedetailleerder inzicht bieden in de standpunten van de bestuurders. Drie weken geleden zei de Fed alleen dat een bijkomende renteverhoging niet is uitgesloten.

Donderdag en vrijdag zullen cijfers over de industriële activiteit en arbeidsmarkt aanwijzingen geven over de economische activiteit en inflatoire spanningen. Voorlopig verwachten de meeste analisten dat de Fed op 29 juni haar basisrente stabiel houdt op 5 procent na 16 opeenvolgende renteverhogingen.

Over het beleid van de ECB bestaat meer klaarheid. Alle analisten voorspellen dat de ECB op 8 juni haar basisrente optrekt. De meesten verwachten een renteverhoging met 25 basispunten. Maar tegenvallende inflatiecijfers zouden de speculatie over een agressievere verstrakking met 50 basispunten kunnen aanwakkeren. WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud