Paus betuigt spijt over Mohammedverklaring

Paus Benedictus XVI trachtte gisteren de woede in de islamwereld over een recente toespraak te bedaren. Hij drukte er zijn diepe spijt over uit dat een citaat uit een middeleeuwse tekst kwetsend is overgekomen bij moslims. De invloedrijke Egyptische Moslimbroederschap nam daar geen vrede mee en eiste uitdrukkelijk excuses van de rooms-katholieke Kerkleider.

(tijd/reuters) - Tijdens zijn bezoek aan Beieren, zijn geboortestreek, gaf de paus vorige dinsdag aan de universiteit van Regensburg een lezing over de verhouding tussen geloof en geweld. Hij citeerde daarbij een 14de-eeuwse Byzantijnse keizer die tijdens een discussie met een Perziër zei: 'Maak mij dan eens duidelijk wat voor nieuws Mohammed gebracht heeft. Je zult alleen kwade en onmenselijke dingen vinden, zoals zijn bevel om met het zwaard het geloof te verspreiden dat hij gepredikt heeft'.

Dat citaat veroorzaakte een stroom van negatieve reacties van moslims over de hele wereld. Zo keurde het Pakistaanse parlement een resolutie goed waarin geëist werd dat de paus zijn opmerkingen intrekt 'in het belang van de harmonie onder de verschillende religies' en eisten de invloedrijke Moslimbroeders in Egypte openlijk excuses van de kerkleider. Protest kwam er ook uit Turkije, waar Benedictus volgens plan in november op bezoek gaat. Zaterdag werden op de Westelijke Jordaanoever enkele kerken in brand gestoken. In Iran kwamen gisteren 500 theologiestudenten op straat in Qom. De moord op een Italiaanse non in Somalia werd in verband gebracht met het incident.

De staatssecretaris ('minister van Buitenlandse Zaken') van het Vaticaan, kardinaal Bertone, trachtte zaterdag met een omstandige uitleg over de betekenis van de toespraak van de paus olie op de golven te gieten. Hij zei dat de Kerk geïnteresseerd is in een dialoog met de islam.

Tijdens het zondagse Angelusgebed in zijn zomerresidentie Castelgondolfo kwam Benedictus op de crisis terug. Volgens persberichten waren de veiligheidsmaatregelen in en om de residentie verscherpt. 'Ik heb diepe spijt voor de reacties in sommige landen op enkele passages in mijn toespraak aan de universiteit van Regensburg, die als een belediging werden ervaren voor de gevoeligheid van moslims', zei de paus. 'In feite ging het om een citaat uit een middeleeuwse tekst, die in geen enkel geval mijn persoonlijke opvatting weergeeft. Ik hoop dat dit de gemoederen kan bedaren en de ware betekenis van mijn toespraak kan verduidelijken, die een uitnodiging was en is voor een open en eerlijke dialoog, in wederzijds respect.'

Een woordvoerder van de Moslimbroederschap had de verklaring van de paus eerst een 'voldoende verontschuldiging' genoemd, maar later riep hij de paus op met een duidelijke verontschuldiging een einde te maken aan elke verwarring.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud