Pensioenfondsen beleggen volop in hout

Steeds meer pensioenfondsen kopen hout wegens zijn aantrekkelijke eigenschappen qua rendement en risico. Tot nog toe investeerden alleen pensioenfondsen uit bosrijke gebieden zoals Zweden en Canada in bossen. 'Maar ook wij overwegen een belegging in hout', zegt Edwin Meysmans, de gedelegeerd bestuurder van KBC Pensioenfonds, het op twee na grootste pensioenfonds van België.

(tijd) De eerste beleggingen in hout dateren van de jaren 80. Papierproducenten stootten toen bossen af om hun schuldenberg te verminderen. Dat leidde vooral in de VS tot de oprichting van gespecialiseerde investeringsfondsen die bossen opkopen en vervolgens beheren.

Het Amerikaanse CalPERS was het eerste pensioenfonds dat in hout investeerde. Het fonds voor de ambtenaren uit Californië wilde in 1988 zijn vastgoedportefeuille diversifiëren door bossen te kopen. In 2003 was de houtportefeuille van Calpers, het grootste pensioenfonds ter wereld, al 1,2 miljard dollar waard.

Steeds meer pensioenfondsen volgen het voorbeeld van Calpers. Het Nieuw-Zeelandse staatspensioenfonds kocht eind oktober een minderheidsbelang in het Kaingaroa-bos voor 160 miljoen euro. Het bos is 170.000 hectare groot, ongeveer de grootte van een halve Belgische provincie. Voor het Superannuation Fund behoren de investeringen in hout tot de categorie 'alternatieve beleggingen'. Het pensioenfonds wil 25 procent van de activa in deze categorie stoppen, die verder bestaat uit grondstoffen, infrastructuur en durfkapitaal.

LAGE CORRELATIE

Ook het bedrijfspensioenfonds van KBC, met 850 miljoen euro onder beheer het op twee na grootste van België, bestudeert een investering in hout. 'Hout heeft een aantal aantrekkelijke kenmerken: het heeft een lage volatiliteit en een lage correlatie met aandelen', zegt Edwin Meysmans van KBC Pensioenfonds.

Pensioenfondsen willen dat hun verschillende beleggingen zoals aandelen, obligaties, vastgoed, enzovoort, op verschillende wijzen evolueren. Dat stelt hen in staat jaarlijks een consistent, positief en degelijk rendement te halen zodat ze hun verplichtingen kunnen nakomen. Pensioenfondsen die zich in bosrijke landen bevinden zoals Zweden en Canada beleggen al langer in bossen.

'Hout is vergelijkbaar met een aantrekkelijk 'waarde'-aandeel. Bossen zijn geen snelgroeiende bedrijven, maar als je ze kunt kopen onder hun intrinsieke waarde, dan doe je als een belegger een goede zaak.' Dat meldt het jaarverslag van Yale Endowment. Het fonds voor onder meer Yale-studiebeurzen is een van de belangrijkste Amerikaanse investeerders in hout.

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud