Pfizer stopt met opvolger succesproduct Lipitor

Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer mag zich vandaag maandag aan een moeilijke dag op de beurs verwachten. Pfizer maakte in het weekend bekend dat het stopt met het onderzoek naar het experimentele cholesterolmedicijn Torcetrapib.

(tijd) Dat moest de opvolger worden van Pfizers succesproduct Lipitor. Pfizer doet dit na het overlijden van enkele patiënten die het middel hadden ingenomen tijdens een test. Het product zat in de laatste rechte lijn naar erkenning.

De verwachtingen van de medische wereld waren hooggespannen omdat dit product niet enkel de slechte cholesterol verlaagt, maar ook de goede cholesterol opdrijft. Pfizer heeft de 15.000 patiënten die deelnamen aan het onderzoeksprogramma gevraagd het middel niet langer te gebruiken. Alle onderzoeken worden onmiddellijk gestopt. Het bedrijf wil wel niet kwijt hoeveel mensen zijn gestorven na het innemen van Torcetrapib en wil ook niet zeggen in welke precieze omstandigheden de patiënten zijn gestorven. Eerder deze week had Pfizer nog verklaard in de tweede helft van 2007 bij de Amerikaanse overheid de toestemming aan te vragen het middel naar de markt te brengen.

Het stopzetten van het onderzoek ist een zware klap voor Pfizer. Het grootste farmabedrijf ter wereld had er immers op gerekend dat Torcetrapib de cholesterolpil Lipitor zou vervangen. Dat is momenteeel het best verkopende geneesmiddel aller tijden. Het patent op Lipitor vervalt in 2010. Lipitor is jaarlijks goed voor een omzet van 13 miljard dollar. Volgens sommige analisten had Torcetrapib Pfizer een jaarlijkse omzet van 20 miljard euro kunnen opleveren. Tijdens een recente analistenbijeenkomst liet Pfizer wel weten dat het twee nieuwe medicijnen is beginnen uittesten. Maar het onderzoek naar beide producten bevindt zich nog in een te vroeg stadium om te zeggen of ze kunnen uitgroeien tot de opvolgers van Lipitor.

Een aantal artsen had zich eerder al bezorgd uitgelaten over Torcetrapib omdat bij veel patiënten die het middel hadden uitgetest de bloeddruk fors was gestegen. Pfizer beweerde toen dat de bijwerkingen van Torcetrapib nooit zouden kunnen opwegen tegen de positieve effecten van het cholesterolmiddel.

Vorige week had Pfizer nog bekendgemaakt 2.200 banen te schrappen in de Verenigde Staten. Het bedrijf wil zo de dalende verkoop door de opkomst van generische concurrenten opvangen. Sinds vorig jaar zette Pfizer al meer dan 5.000 personeelsleden op straat. In januari kondigt het management de volgende stap in het herstructureringsplan aan. Andere farmagroepen zouden nu ook kunnen besparen op hun verkoopploeg zonder te vrezen de kop ingedrukt te worden door Pfizer.

PS/VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud