Pinochet in ziekenhuis na hartaanval

De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet heeft een hartaanval gehad en is zondagmorgen met spoed naar het militair ziekenhuis van Santiago gebracht.

(tijd/belga) - Dat heeft de woordvoerder van de familie laten weten. Zijn toestand is stabiel maar zo ernstig dat de artsen vrezen voor het leven van de generaal die vorige week 91 werd. Pinochet kreeg de laatste sacramenten toegediend.

Het is al de vierde hartaanval van Pinochet in vijf jaar. In december 2004 was zijn gezondheidstoestand zo wankel dat hem ook toen de laatste sacramenten werden toegediend. Pinochet speelt al een aantal jaren geen enkele rol meer in de Chileense politiek. Hij leeft teruggetrokken en is ondanks talloze pogingen steeds aan processen en gevangenisstraf weten te ontkomen. In juli 2002 oordeelde het Chileens Hooggerechtshof dat hij lijdt aan 'gematigde dementie' waardoor hij zich voor de rechtbanken niet kan verdedigen. Pinochet werd vorige maand wel andermaal tot huisarrest veroordeeld, ditmaal in het kader van de zaak van 'De Karavaan des Doods', een rondtrekkende militaire eenheid die Chili teisterde na de putsch van 1973.

Pinochet regeerde van 1973 tot 1990 met ijzeren hand over Chili. Hij kwam aan de macht na een staatsgreep. Tijdens de militaire dictatuur werden zo'n 3.000 tegenstanders van het regime omgebracht of ze verdwenen spoorloos. Minstens 30.000 Chilenen werden gefolterd.

Onder de vorige paars-groene regering werd Pinochet ook door ons land een tijd lang het vuur aan de schenen gelegd. Toenmalig Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel trachtte Pinochet aan ons land te laten uitleveren op basis van de genocidewet. Bij het aantreden van de huidige federale regering werd de genocidewet onder druk van de Amerikanen fel afgezwakt. Het toepassingsgebied werd beperkt tot slachtoffers van misdaden tegen de menselijkheid en van genocide die op het ogenblik van de feiten al Belg waren. Bovendien genieten alle inwoners van EU- en NAVO-lidstaten immuniteit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud