Polen blijft akkoord EU-Rusland blokkeren

Polen blijft onderhandelingen tussen de Europese Unie en Rusland over een nieuw handelsakkoord blokkeren. Polen eist dat Rusland eerst een bilateraal probleem, het Russisch invoerverbod voor Pools varkens- en rundvlees, uit de weg ruimt. Een ultieme poging van de Finse premier en huidig EU-voorzitter, Matti Vanhanen, vrijdagavond in Polen, mislukte.

(tijd) Indien de EU- ministers van Landbouw er vandaag niet in slagen een oplossing te vinden voor de Poolse bekommernissen, dreigt de top EU-Rusland, nu vrijdag in Helsinki, een flop te worden. De overige 24 EU-lidstaten reageren kregelig op wat zij als Poolse chantage beschouwen.

De top EU-Rusland moest een van de hoogtepunten worden van het Finse EU-voorzitterschap. In het nieuwe handelsakkkoord tussen Europa en Rusland zou er ook ruime aandacht komen voor energie. Het Poolse veto dreigt die ambities nu te fnuiken.

Polen ligt dwars omdat Rusland nu al een jaar de invoer weigert van Pools varkens- en rundvlees. Die export is jaarlijks 400 miljoen euro waard. Polen zegt dat er systematische fraude gebeurt bij de Poolse export. Maar er zijn ook achterliggende redenen voor de boosheid van Warschau. Polen voelt zich gepasseerd door de gaspijplijn tussen Duitsland en Rusland en doet lastig over de zwakke positie die dat met zich meebrengt voor Polen in de energiegesprekken met Rusland.

Officieel schaart de Europese Unie zich wel achter de Poolse eis om het Russisch invoerverbod van Poolse landbouwproducten teniet te doen. Het EU-Commissielid voor Handel, Peter Mandelson, schreef zijn Russische collega al aan met de mededeling dat het invoerverbod geen bilateraal probleem is, maar een kwestie die de hele unie aanbelangt. Europese voedselexperts zijn naar Polen afgereisd om het Poolse varkensvlees te labelen als geschikt voor export. Europa beschikt over vrij strenge regels voor hygiëne en kwaliteit van vlees. Indien het Poolse vlees daaraan beantwoordt, heeft Rusland eigenlijk geen reden om daaraan te twijfelen, klinkt het in Brussel.

Vanhanen had vrijdagavond een urenlang onderhoud met de Poolse premier, Jaroslav Kaczynski. Maar na afloop bleek dat er weinig beweging te krijgen was in het Poolse standpunt. De druk op Polen de komende dagen wordt bijzonder groot. Technische gesproken is de landbouwraad van vandaag de laatste kans om de top EU-Rusland nog vlot te krijgen. In de praktijk kan er nog een doorbraak komen op de bijeenkomst van EU-ministers van Energie, nu donderdag in Brussel.

KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud