Pools onderzoek naar mogelijke beursfraude

De Poolse waardenpapierencommissie onderzoekt mogelijke manipulatie bij recente beursdebuten. Het gaat om vijf kleine bedrijven in de IT-sector en consulting die in mei en juni van dit jaar een notering kregen op de beurs van Warschau. Het koersverloop was in alle gevallen vergelijkbaar. Op de eerste handelsdag ging de koers een paar keer over de kop bij grote volumes, om in de dagen daarna terug te vallen tot een niveau om en nabij de emissiekoers.

Van onze correspondent in Warschauw

(tijd) - 'Het is zorgwekkend dat voor sommige emissies onder beleggers informatie de ronde doet dat het bedrijf in kwestie zal worden 'bespeeld', dat wil zeggen, dat iemand ervoor zorgt dat de koers omhoog gaat.' Dat zei Jaroslaw Dominiak, voorzitter van de Poolse vereniging van individuele beleggers, in een interview in een Poolse krant. 'Het is erg vreemd dat dit soort debuten voorkomen bij bedrijven waarvan de beginkoers al heel hoog wordt ingezet. Dat wijst op de mogelijkheid van manipulatie door een groep beleggers.' De jongste jaren hebben veel Poolse onervaren individuele beleggers hun debuut gemaakt op de beurs. Vooral deze groep is slachtoffer van de omstreden beursdebuten.

De waardepapierencommissie die de omstreden beursdebuten moet onderzoeken, is terughoudend met commentaar. 'Enerzijds hebben we te maken met een nieuwe etappe in de groei van onze markt. Kleine bedrijven uit moderne branches met een groot groeipotentieel gaan naar de beurs. Anderzijds moet ieder zo'n geval worden onderzocht', verklaarde de woordvoerder van de commissie in de pers.

In het meest extreme geval, de firma PCGuard, steeg de koers direct na het debuut met ruim 7.000 procent, waardoor een kleine groep beleggers die tijdens de inschrijving aandelen wisten te bemachtigen, grote winsten maakten. Net als bij de andere vier verdachte gevallen - Inwest Consulting, eCard, One-2-one en Hyperion - werd mogelijke manipulatie vergemakkelijkt door de relatief kleine volumes van slechts enkele miljoenen euro's.

In het verleden vertoonde de Poolse beurs vaker speculatiegolven na een beursgang, die ten goede kwamen aan een kleine groep. Een van de meest geruchtmakende gevallen was de eerste Poolse bank die een beursnotering kreeg, Bank Slaski. De koers van Slaski ging direct na de beursgang in januari 1994 ruim tien keer over de kop. De bank werd kort daarna gekocht door ING.

EO

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud