Poolse beelden in een Vlaamse tuin

Op de openluchttentoonstelling 'Beelden Buiten' in het West-Vlaamse Tielt is werk van drie Poolse en twee Vlaamse kunstenaars te zien. De Poolse curator Magda Kardasz werd niet toevallig aangetrokken. De tuin van de tentoonstelling ligt achter het stadhuis aan het Generaal Maczekplein. In de schaduw van een Shermantank waarmee de eerste Poolse pantserdivisie in 1944 Tielt bevrijdde.

(tijd) Van Julita Wojcik (1971) is 'Model voor een nuttige parksculptuur' te bewonderen: een karikaturaal officieel tuintje met in het midden een houten lessenaar. Die kan dienen om toespraken te houden, maar ook als compostbak.

Haar collega Monika Wiechowska (1976) toont een grote foto van een hertje (foto) op de gevel van het Cultureel Centrum. Het lijkt heel lieftallig, tot je merkt dat het beeld gekanteld is en het hertje eigenlijk morsdood.

Malgorzata Markiewicz (1979) pakte uit met een performance waarvan nog de resten, als bloemen, op verschillende plaatsen in de tuin terug te vinden zijn. Ze stapte uit haar kleren en liet ze als een veelkleurig hoopje in het gras achter.

Tien jaar geleden was Tielt een pionier in het brengen van hedendaagse kunst in open lucht. Sindsdien is er aan dat soort initiatieven geen gebrek. Met zijn tiende editie wil het organiserende Cultureel Centrum Gildhof de manifestatie nieuw leven in blazen.

Het werk van de drie Poolse kunstenaressen past perfect in dat opzet. Daarnaast zijn ook foto's van Wim Wauman (1976) en objecten van Francis Denys (1964) te zien.

MH

'Beelden Buiten', tot 10 september, in tuin de Brabandere, Generaal Maczekplein in Tielt. Open van woensdag tot zondag, van 14 tot 18u. Informatie: 051/40.29.35 of www.tielt.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud