Porsche versterkt greep op Volkswagen

De Duitse sportwagenbouwer Porsche versterkt zijn greep op landgenoot Volkswagen, de grootste Europese autobouwer. Porsche gaat vandaag opties uitoefenen waardoor het 31 procent van Volkswagen verwerft en het een overnamebod moet lanceren. Maar Porsche wil voorlopig geen meerderheidsbelang in Volkswagen verwerven en biedt daarom 14 procent minder dan de laatste beurskoers.

(tijd/bloomberg) - De sportwagenbouwer wil door de opmerkelijke actie anticiperen op een vijandig bod van hefboomfondsen op Volkswagen. Porsche bouwde de afgelopen maanden een belang van 27,3 procent op in Volkswagen. Door het uitoefenen van opties zal dat vandaag stijgen tot 31 procent en wordt de aandeelhoudersdrempel van 30 procent overschreden. Porsche moet daarom een verplicht overnamebod uitbrengen op Volkswagen, maar is niet van plan om dat succesvol af te ronden. Porsche biedt slechts 100,92 euro per aandeel, of 14 procent minder dan de laatste slotkoers van Volkswagen. Het is nog niet de bedoeling om een meerderheidsbelang in handen te krijgen, verklaart een woordvoerder van Porsche.

Door het belang in Volkswagen op te trekken, wil Porsche vermijden dat speculanten erin slagen Volkswagen op te breken. Dat verklaarde Wendelin Wiedeking, de voorzitter van Porsche in een interview met Bild, dat vandaag verschijnt.

'Als een hefboomfonds een bod lanceert op Volkswagen en het bedrijf opsplitst, kunnen we onze belangrijkste partner verliezen. Een ontmanteling van Volkswagen kunnen we niet laten gebeuren en daarom hebben we gereageerd', zegt Wiedeking. Volkswagen en Porsche hebben een samenwerkingsakkoord voor de ontwikkeling en productie van auto's.

'Als er een vijandig bod komt, kunnen we nog sneller reageren', redeneert Wiedeking. De Porsche-topman liet eerder al verstaan dat een vijandig bod door hefboomfondsen een optie wordt na de afschaffing van de zogenaamde Volkswagen-wet. Die wet werd speciaal voor Volkswagen in het leven geroepen om het concern met een stemrechtbeperking te beschermen tegen overnames.

Porsche meldde ook dat het een kredietlijn van 35 miljard euro heeft afgesloten voor het bod op Volkswagen. 'Daarmee willen we is staat zijn om te handelen op het moment dat het ons uitkomt. We willen niet onder druk gezet worden', zegt een woordvoerder van Porsche.

Volgens de Duitse overnamewetgeving kan Porsche zijn belang in Volkswagen later verder opbouwen als het een openbaar bod heeft gedaan dat aan de wettelijke minimumvoorwaarden voldeed. Een nieuw bod aan de andere aandeelhouders is op dat moment niet meer nodig. 'De mensen van Porsche zijn de beste kapitalisten in de sector en ze willen geen cent meer betalen dan ze moeten', zegt een analist.

Een samenvoeging van Porsche en Volkswagen zou de grootste overname zijn in de autosector. Analisten verwachten dat Porsche zijn bedrijfscultuur met een sterke aandacht voor winst en marges zal overenten op Volkswagen. De deelstaat Nedersaksen is de op een na grootste aandeelhouder van Volkswagen. Deelstaatpremier Christian Wulf verklaarde dat Volkswagen kan rekenen op de steun van twee aandeelhouders met een gezamenlijke visie.

DA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud