Premier Maliki presenteert verzoeningsplan

De Iraakse premier, Nouri Maliki, stelde gisteren in het parlement een nationaal verzoeningsplan voor om het geweld in zijn land in te dijken. Ondertussen begon Japan met de terugtrekking van zijn soldaten uit Irak. En volgens The New York Times halen de VS in september al twee gevechtseenheden terug.

(tijd/afp) - Het nationale verzoeningsplan van Maliki telt 24 punten en biedt amnestie aan gevangenen die geen terreurdaden, oorlogsmisdaden of misdrijven tegen de menselijkheid hebben begaan. Gevangenen die van de amnestiemaatregel willen genieten, moeten geweld afzweren, de regering steunen en de wet respecteren.

Maliki stelt ook een onderzoek voor naar de manier waarop de leden van de voormalige Baath-partij zijn behandeld. Na de invasie van 2003 werden de leden van de partij van ex-president Saddam Hoessein uit hun functies ontheven. Maliki pleit voor een schadeloosstelling of rehabilitatie van de talrijke Irakezen die bij de de-baathificatie aan de deur zijn gezet. Hij wil ook dat het orgaan belast met de de-baathificatie zich aan de wet en de grondwet houdt. Ontevreden Baath-leden en militairen van Saddams leger werden lang beschouwd als de bron van het Iraakse verzet. In het parlement kreeg Maliki alvast de steun van de leiders van de soennitishe minderheid, die het tijdens het Saddam-tijdperk in Irak voor het zeggen had.

Slachtoffers

De Iraakse premier pleit in zijn verzoeningsplan ook voor het compenseren van slachtoffers van terreurdaden, militaire operaties en geweld. Hij wil ook een dialoog met de buitenlandse troepen om schendingen van de mensenrechten te voorkomen en om burgers te beschermen tijdens militaire operaties. Voorts vraagt hij dat de parlementsleden een gemeenschappelijk standpunt innemen tegen politieke groeperingen en extremisten 'die Irak en de Irakezen' vijandig gezind zijn. Daarmee worden de fundamentalisten uit het buitenland bedoeld. Maliki wil echter ook dat de invloed van de politieke partijen op het leger vermindert en dat de milities en gewapende bendes worden aangepakt.

Het plan bevat ook een pleidooi voor een snelle uitbouw van de Iraakse strijdkrachten, zodat die de veiligheid van het land kunnen garanderen en zodat de internationale troepen zich op termijn kunnen terugtrekken. In de Zuid-Iraakse provincie Muthanna begon gisteren alvast de terugtrekking van het Japanse contingent, dat uit zo'n 550 manschappen bestaat. De Japanners hielden zich vooral bezig met heropbouw en humanitaire taken. De terugtrekking gebeurt in overleg met de Britten en de Australiƫrs, die voor de veiligheid van de Japanse soldaten zorgden.

The New York Times meent intussen te weten dat de 14 Amerikaanse gevechtseenheden in Irak tegen december 2007 worden teruggeschroefd van 14 naar vijf of zes. In september zouden al twee eenheden vertrekken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud