Premier Prodi schudt bankwereld wakker

De Italiaanse centrum-linkse regering van Romano Prodi kondigde het voorbije weekend verregaande veranderingen in het bankwezen aan.

(tijd) Dat schrijft Financial Times dit weekend op zijn website. De regering-Prodi is van plan het oubollige systeem van stemrechten bij de Italiaanse coöperatieve banken aan te pakken. Daardoor zijn overnames van Italiaanse banken bijna onmogelijk. De Nederlandse bank ABN AMRO mocht dat verleden jaar bij de overnamestrijd om de Banca Antonveneta nog ondervinden.

De Italiaanse regering wil onder meer de regel veranderen die alle aandeelhouders in de 'banche popolari', of coöperatieve banken, elk maar 1 stem krijgen, hoe groot of klein ook hun participatie in de bank is. De coöperatieve banken hebben die regel in het verleden dikwijls misbruikt om zich te verdedigen tegen overnames. Zij gaven bij een overname dikwijls aandelen aan duizenden werknemers en klanten. In ruil stemden die voor de eigenaars van de banken. Van de 700 Italiaanse kredietinstellingen zijn er 36 coöperatieve banken. Zij zijn goed voor iets minder dan 10 procent van de leningen en spaarinlages.

De drijvende kracht achter de drastische wijzigingen in het Italiaanse bankwezen is Mario Draghi. Dat is de vroegere topman in Italië van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Draghi is sinds januari de gouverneur van de Italiaanse centrale bank en een expert in privatiseringen en deugdelijk bestuur. Draghi wil meer consolidatie in het zeer versnipperde Italiaanse banklandschap. Overnames door buitenlandse banken moeten daarom meer mogelijk gemaakt worden, vindt hij.

De regering in Rome stemde ook een decreet goed dat het stichtingen boven bepaalde banken mogelijk moet maken meer dan 30 procent van de stemrechten in die banken te vergaren. Nu mogen ze niet meer dan 30 procent van de stemrechten hebben.

Ook de belemmeringen om toegang te krijgen tot bepaalde beroepen moeten er, als het van de Italiaanse regering afhangt, aan geloven. Jongeren moeten het makkelijker krijgen om advocaat, accountant of journalist te worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud