Advertentie

Prodi moet vertrouwensstemming doorstaan

De regeringscrisis in Italië lijkt bezworen. Zaterdag weigerde president Giorgio Napolitano het ontslag van premier Romano Prodi na een gesprek in het Quirinaal. Hij vroeg de centrumlinkse regeringsleider wel in het parlement een vertrouwensstemming te ondergaan.

(afp/dpa) - Als Prodi die stemming in beide kamers overleeft, kan zijn negen maanden oude coalitie het werk voortzetten. De vertrouwensstemmingen in Kamer en Senaat worden vermoedelijk woensdag of donderdag gehouden. In de Kamer is er voor Prodi geen probleem, maar in de Senaat beschikt zijn coalitie over een flinterdunne meerderheid van één stem.

Prodi gooide woensdag de handdoek nadat de Senaat het plan van de regering had gekelderd dat voorzag in een verlengd verblijf van de Italiaanse militairen in Afghanistan. Twee senatoren van de communistische coalitiepartners deden de premier toen de das om. Donderdagavond had Prodi echter de gelederen gesloten. Met zijn partners van de parlementsmeerderheid, een tiental partijen, drukte hij een niet-bespreekbaar twaalfpuntenplan door over economische, sociale en buitenlandse thema's. Daaronder ook de bevestiging van het Italiaanse militaire engagement waartegen communisten en groenen zich de dag voordien hadden gekeerd.

Sinds donderdag is centrumlinks ook op zoek naar onafhankelijke senatoren om zich achter de regering te scharen. Voorlopig leverde dat slechts één overwinning op: Mario Follini, dissident van de centrumpartij UDC en voormalig minister onder Silvio Berlusconi, zegt nu dat hij 'waarschijnlijk' voor voortzetting van de coalitie zal stemmen. Berlusconi ziet zo'n voortzetting niet zitten. Dat zou volgens hem slecht zijn voor het land en niet meer dan een uitstel van de doodsstrijd. Bovendien kan je met zo'n kleine meerderheid geen stabiele regering verzekeren, aldus de voorganger van Prodi.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud