Rellen helpen Sarkozy voorsprong uit te bouwen

Drie weken voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen spitst de strijd zich steeds meer toe op een duel tussen de rechtse ex-minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, en de socialiste Ségolène Royal.

(afp/tijd) - De centrist François Bayrou, die ooit een flinke kans leek te maken om de rol van 'derde hond in het kegelspel te spelen, zakt steeds verder weg in de peilingen. Zaterdag zakte hij met 19 procent voor het eerst onder de grens van 20 procent.

Sarkozy blijft met 31 procent absolute koploper. Royal volgt met 24,5 procent op ruime afstand, maar lijkt wel zo goed als zeker te zijn van een plaats in de tweede ronde.

In die tweede ronde zou Sarkozy, nog steeds volgens de Franse peilingen, het met 53,5 tegen 46,5 procent halen als het inderdaad tot een duel Sarkozy-Royal komt. Opmerkelijk is wel dat Bayrou het met 52 tegen 48 procent van de ex-minister zou halen als hij de eerste ronde toch nog zou overleven. Links zou dan op grote schaal de centrist steunen.

Rellen

Sarkozy profiteert electoraal duidelijk van de zware rellen die dinsdag plaatshadden in het Parijse Noordstation. Honderden jongeren gingen daar op de vuist met de politie na een incident met een zwartrijder. Die rellen hebben tot een polemiek geleid waarin Sarkozy en Royal elkaar verbaal steeds heviger te lijf gaan.

Sarkozy ging daarbij zover te zeggen dat links 'elk moreel gevoel' verloren heeft, omdat het de verdediging durft op te nemen van het 'uitschot' dat met de politie in de clinch ging. De socialiste repliceerde zaterdag dat haar tegenstrever 'onder de gordel slaat'. Volgens haar 'werpt het geweld van zijn uitspraken een niet zo fraai beeld op zijn persoonljike identiteit'. 'Het betekent dat als mijnheer Sarkozy per ongeluk verkozen wordt, hij wel eens de staatshoofden en regeringsleiders zou kunnen beginnen beledigen als zij zijn mening niet delen.' Ze voegde eraan toe dat al dat verbale geweld 'simpel moet dienen om het falen van zijn beleid als minister van Binnenlandse Zaken te verdoezelen'.

Maar een zondag gepubliceerde peiling toont aan dat de meeste Fransen daar anders over denken, al zijn de resultaten niet zo eenduidig. 45 procent vindt dat de veiligheidssituatie er de jongste vijf jaar op achteruitgegaan is, en slechts 15 procent denkt het tegendeel. Maar 43 procent heeft op dat terrein wel het meeste vertrouwen in Sarkozy, terwijl Royal slechts de voorkeur krijgt van 15 procent.

IB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud