Rijken vinden in Parijs steeds moeilijker onderdak

Betaalbaar logement vinden in Parijs is moeilijk, iets vinden in het echte luxesegment voor mensen met geld blijkt nog moeilijker te zijn. Féau, de specialist voor luxevastgoed in Parijs, spreekt van een nooit geziene schaarste voor het residentieel vastgoed van meer dan 3 miljoen euro.

(tijd) Volgens Charles-Marie Jottras, de voorzitter van Féau, bedroeg in 2006 de totale waarde van de transacties boven 1 miljoen euro 2,6 miljard euro, een stijging van 40 procent in een jaar tijd. Die stijging is al bezig sinds 2003. En ook over de jongste vier maanden was er een stijging van 32 procent terwijl in de andere marksegmenten eindelijk wat meer rust is gekomen. Jottras is ook verbaasd dat de aankomende verkiezingen niet zorgen voor de klassieke onzekerheid en aarzeling op de markt van het luxevastgoed.

In de prijsklasse tussen 1 en 2 miljoen euro waren er vorig jaar in Parijs 1.500 transacties (+47%), in die van 2 tot 3 miljoen euro waren er 150 verkopen (+30%). Meer dan 90 procent van die luxewoningen situeren zich ten westen van Parijs, in Boulogne-Bois en in de nabijheid van de 'couronne ouest'. Boven 3 miljoen euro stelt Féau een stagnatie van de markt vast, precies omdat er zo weinig in de aanbieding komt.

Volgens Jottras is de vraag steviger dan ooit. Parijs mist het betere residentiële vastgoed dat voldoet aan de internationale standaarden: zeer luxueus, met klimaatregeling, beveiligd en een vijfsterrendienstverlening. Het is vaak zeer pover gesteld met het onderhoud van de van oorsprong dure gebouwen. En de leeftijd eist zijn tol. Sinds 80 jaar zijn geen luxewoningen meer gebouwd in Parijs.

Een woning met tuin in het 16de arrondissement werd recentelijk verkocht voor 27.000 euro/m². Voor 10 procent van de transacties bij Féau werd meer dan 12.000 euro/m² betaald.

Terugkeer

De hausse in Parijs wordt deels verklaard door de terugkeer van de zeer gefortuneerden uit de Golfstaten en door de nieuwe rijken uit Rusland. De eersten keren, na te zijn uitgeweken naar Londen, terug naar Parijs omdat ze naar verluidt meer stabiliteit ervaren in Parijs. De Russen vinden Cannes niet meer voldoende om pakken geld uit te geven.

Per jaar worden zo'n dertig luxewoningen van meer dan 4 miljoen euro verkocht in Parijs. Volgens Féau is 70 procent van de kopers buitenlander. 'Er zijn in de wereld steeds meer rijken en ze worden steeds rijker. Na Londen en New York is Parijs de stad die er het meest van profiteert', stelt Jottras. De aankoop is in veel gevallen op de eerste plaats een sociale status: gedurende 90 procent van het jaar staan die luxewoningen gewoon leeg.

PLU

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud