'Rusland komt beloften energiebevoorrading Europa na'

Rusland zal zijn beloften over de energiebevoorrading van Europa naleven. Dat zei de Russische president, Vladimir Poetin, afgelopen weekend tijdens een Frans-Duits-Russische top. Poetin voegde er zelfs aan toe dat het sterk overweegt de gasleveringen aan Europa nog op te voeren zodra de productie op het immense Shtokman-veld begint.

(foto bloomberg) de Russische president Vladimir Poetin

(tijd) - Vladimir Poetin ontmoette de Franse president, Jacques Chirac, en de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, afgelopen zaterdag in het Franse Compiègne. De topontmoetingen tussen de drie landen bestaan sinds 1998.

Dat het energiethema bovenaan de agenda stond, hoeft niet te verbazen. De Europese Unie voert maar liefst 30 procent van haar gas in uit Rusland. Over de bevoorrading ontstond begin dit jaar grote bezorgdheid toen Rusland na een geschil over de prijs voor de gasleveringen, tijdelijk de gaskraan dichtdraaide naar Oekraïne. De crisis tussen Moskou en Kiev was ook voelbaar in enkele Europese landen. De pijpleidingen tussen Rusland en Europa lopen immers over Oekraïns grondgebied.

De onrust nam nog toe nadat de Russische autoriteiten vorige week het Nederlands-Britse Koninklijke Olie-Shell een vergunning had afgenomen voor de exploitatie van een groot olieveld op het Russische eiland Sachalin. Moskou waarschuwde eveneens het Franse Total dat dat concern wel eens hetzelfde lot te wachten kan staan voor het olieveld Khariaga, in Siberië.

Maar die bezorgdheid is onterecht, verzekerde Vladimir Poetin zijn gesprekspartners afgelopen weekend. 'De geruchten over een schrapping van de licentie van Total zijn sterk overdreven', zei de Russische president. Hij voegde eraan toe dat de energiebevoorrading van Europa door Rusland evenmin in gevaar is. 'We zijn van plan al onze verplichtingen tegenover onze Europese partners na te komen. Binnenkort beslissen we overigens of we de gasleveringen naar Europa nog opvoeren zodra de productie begonnen is op het Shtokman-veld.'

Dat veld wordt geëxploiteerd door het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Het gas ligt onder de Barentszzee, zowat 550 km voor de kust van Rusland en Noorwegen. Aanvankelijk was het de bedoeling om het gas te exporteren naar de Verenigde Staten. Maar nadat de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney Poetin er eerder dit jaar van beschuldigd had de Russische energievoorraad als politiek instrument te gebruiken, raakten de onderhandelingen in een impasse. Mogelijk profiteert Europa binnenkort van die onenigheid tussen Moskou en Washington.

EADS

Naast het energiethema bespraken Poetin, Chirac en Merkel ook de Russische plannen met het Europese luchtvaartconcern EADS. Rusland verwierf eerder deze maand via de overheidsbank Vnechtorgbank een belang van ruim 5 procent in EADS. De bank liet al verstaan uit te zijn op een blokkeringsminderheid. Die uitspraak leidde tot heel wat onrust in Europa. 'Onterecht', zei Poetin tijdens de gezamenlijke persconferentie. 'We hebben geen agressieve bedoelingen.'

Maar in een gesprek met Russische journalisten sprak de Russische president toch forsere taal. 'Als geen rekening gehouden wordt met de Russische ambities, zal de staatsbank zijn belang proberen uit te breiden.'

Tijdens de top hadden de politieke leiders van Frankrijk, Duitsland en Rusland het over de crisissen in de wereld. Ze bevestigden te willen samenwerken 'in vredesprocessen waar ook ter wereld: het Midden-Oosten, Libanon en Iran'.

LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud