Rusland ontzegt buitenlanders werk in verkoop

Buitenlanders kunnen sinds 1 april in Rusland niet meer werken als verkoper, kassier of handelsagent in een winkel of op markten. Dat meldt de Britse zender BBC.

(belga/afp) - Het Russische ministerie van Handel bevestigt het bericht, maar zegt tegelijkertijd dat 'niet alle taken verboden zijn'. Migranten zullen nog steeds mogen schoonmaken of lossen en laden in de sector.

Met het plan wil Rusland naar eigen zeggen orde scheppen in de kleinhandel. Het grijs handelscircuit moet worden aangepakt. De maatregel moet ook de illegale migratie ontmoedigen en meer werkgelegenheid creëren voor de Russen. Volgens de BBC werken naar schatting 20.000 buitenlanders op de markten in Moskou, veelal mensen uit Azerbeidzjan, Georgië, Oekraïne of Oezbekistan. Hun aanwezigheid dateert nog van tijdens het sovjettijdperk. Ze moeten vaak slecht betaald en zwaar werk doen, met lange werkdagen, iets wat veel Russen weigeren.

Leeg

Gisteren bleven in Moskou enkele standen op de grote markt van Dorogomilovski leeg, op een bordje 'verkopers met Russisch paspoort gevraagd' na.

De wet, die er komt na etnisch geweld vorig jaar tussen Tsjetsjenen en Russen in de noordelijke stad Kondopoga, blijft in voege tot 31 december 2007, maar kan versoepeld worden. Migrantenorganisaties veroordelen het verbod. Ze noemen het onwerkbaar en oneerlijk. Russische media verwachten dat de prijzen zullen stijgen, als het verkoopspersoneel beter zal worden betaald.

Het is niet de eerste keer dat buitenlanders beperkingen krijgen opgelegd: begin dit jaar werd het aan de migranten uit de voormalige sovjetstaten verboden alcohol en medicijnen te verkopen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud