Ruud Lubbers tot informateur benoemd

De Nederlandse koningin Beatrix heeft zaterdag ex-premier en minister van staat Ruud Lubbers (CDA) tot informateur benoemd. Lubbers moet het pad effenen voor een minderheidskabinet van CDA en VVD, nadat het links-liberale D66 uit de samenwerking met deze partijen is gestapt.

(anp) De nieuwe regering moet meer doen dan alleen op de winkel passen. Ze moet een volwaardige begroting klaar hebben tegen de heropening van het parlementair jaar, wat in Nederland als 'Prinsjesdag' bekendstaat. Verkiezingen zijn gepland voor november.

Met de aanstelling van Lubbers komt koningin Beatrix tegemoet aan de wensen van CDA en VVD. Die hadden aangedrongen op de vorming van een tijdelijk minderheidskabinet. De LPF (Lijst Pim Fortuyn) heeft zich al bereid getoond dat kabinet vanuit de oppositie steun te geven. De linkse oppositie en D66 hadden bij koningin Beatrix aangedrongen op een ontslagnemend kabinet, dat enkel de lopende zaken zou afhandelen.

Twee weken

Lubbers hoopt dat zijn werk als informateur er over een tot twee weken al op zit. Daarna is de formatie van een nieuw kabinet een 'kwestie van een enkele dag'. Lubbers gaat onderzoeken welke onderwerpen het minderheidskabinet van CDA en VVD nog moet aanpakken. Uitgangspunt daarbij is het hoofdlijnenakkoord zoals het kabinet-Balkenende dit bij zijn aantreden overeenkwam. 'Wat is daarvan nog niet gedaan, wat moet nog en wat kan er nog?', aldus Lubbers. Hij benadrukte echter dat het niet de bedoeling is dat dit kabinet over zijn graf heen gaat regeren. Maar het moet in ieder geval wel in staat zijn de begroting voor 2007 te verdedigen in het parlement.

Vorig jaar werd, na het aftreden van minister Thom de Graaf, het hoofdlijnenakkoord aangevuld met een Paasakkoord om D66 in de coalitie te houden. Lubbers gaat de partijen 'expliciet vragen' welke afspraken uit het Paasakkoord moeten blijven gelden, al zal dat naar zijn verwachting beperkt zijn.

Het afhaken van D66 houdt ook in dat onder andere de minister van Economische Zaken moet worden vervangen. Het vinden van een kandidaat voor de zware post van Economische Zaken 'is niet iets wat je zomaar even doet'.

Namens de socialistische PvdA, die in de oppositie zit, vroeg voorman Wouter Bos zich ondertussen af hoe het minderheidskabinet stemmingen in het parlement gaat overleven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud