Smullen van Eisenstein en Sjostakovitsj

De Tijd biedt u elke maandag een eigen kijk op de komende cultuurweek. Bij welk klassiek, jazz- of rockconcert moet u absoluut op de eerste rij staan? Welke fantastische dans- of theatergroepen staan deze week op de planken? Of loopt er misschien ergens een tentoonstelling die u echt niet mag missen?

Dirigent Theodor Guschlbauer leidt het Nationaal Orkest van België tijdens uitvoeringen van Eisenstein en Sjostakovitsj

(tijd) - Als u zich een beetje haast, kunt u dinsdag in de Ancienne Belgique naar de première van Yasmines nieuwe theatertournee 'Licht ontvlambaar'. De zangeres zingt verhalen over liefde, afscheid nemen en plotse vrolijkheid. Op haar nieuwe album staan Nederlandstalige liedjes die dieper graven dan we van Yasmine gewoon zijn. Ze nam zelf het leeuwendeel van de teksten voor haar rekening, wat de authenticiteit en inleving nog groter maakt.

Ze toont zichzelf in een menselijk en herkenbaar verhaal, waarbij een aansteker, die verhuist van hand naar hand, zorgt voor de rode draad tijdens de voorstelling. Speciaal uitgekiende videoprojecties tonen de reis van een aansteker, waardoor alle songs een onverwacht en stil verbond met elkaar sluiten. Ook Stef Kamil Carlens van Zita Swoon en gitarist Jefrey Burton (de groep van Arno) worden verwacht.

Woensdag staan De Roovers in het Stuk in Leuven. Met 'Merg' maken ze voor de derde keer een voorstelling op basis van een tekst van Judith Herzberg. De Nederlandse toneelauteur schreef 'Merg' in 1986 naar aanleiding van een krantenartikel. Daarin voert ze twee broers op die ondanks hun verwijdering elkaar nodig hebben. De ene kan alleen voortleven als de andere zijn mergdonor wil zijn.

Voor de muziek zorgde Guy Van Nueten, vroeger van The Sands en enkele jaren geleden begeleider van Tom Barman. 'Merg' is eigenlijk een libretto, met gezongen dialogen en aria's. Dat levert een erg strakke vorm op: elk zakelijk gesprek is omringd door dramatische elementen die het weghalen uit de anekdotiek, die pure schoonheid plaatsen tegenover aardse gevoelens of intellectuele rechtvaardigingen. Op scène staan Sara De Bosschere, Veerle Dobbelaere, Adriaan Van den Hoof en Guy Van Nueten.

Eisenstein

Donderdag brengt het Nationaal Orkest van België Eisenstein en Sjostakovitsj in de Bozar. Hoewel er geen officieel document bestaat dat een ontmoeting tussen Eisenstein en Sjostakovitsj bevestigt, moeten beide mannen elkaar gekend hebben. Eisenstein wou immers een film maken die gebaseerd zou zijn op de symfonieën van Sjostakovitsj die hij gecomponeerd had naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. De componist heeft herhaaldelijk het verlangen uitgesproken de muziek te componeren voor de film 'Oktober'. De Communistische Partij organiseerde in 1976 een postume ontmoeting tussen beide reuzen van de sovjetcultuur door een partituur te creëren op basis van de tiende en elfde symfonie van Sjostakovitsj, die zou dienen als muziek bij Eisensteins 'Pantsercruiser Potemkin'. Theodor Guschlbauer dirigeert.

TP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud