Solana moet probleem-Iran ontmijnen

De hoge EU-vertegenwoordiger van het Buitenlands Beleid, Javier Solana, wordt op pad gestuurd om de kwestie-Iran te ontmijnen. Dat beslisten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken afgelopen weekeinde in het Finse Lappeenranta. De Verenigde Staten wachten op de uitkomst van dit Europese initiatief alvorens sancties tegen Iran af te kondigen, klonk in de wandelgangen in Lappeenranta. Daarmee lijkt Iran opnieuw wat internationaal geduld gekocht te hebben.

(tijd) Vrijdag liep het VN-ultimatum af om het Iraanse verrijkingsprogramma stil te leggen. Toch blijft zowel Iran als de EU bereid tot verder overleg over het atoomprogramma. Dat bleek gisteren na een gesprek tussen VN-secretaris-generaal Kofi Annan met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. De Iraanse autoriteiten bevestigden tegenover Annan dat ze hun verrijkingsprogramma onder geen beding willen stopzetten, maar wel openstaan voor verder overleg.

Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland onderhandelen al namens de EU met Iran sinds de crisis rond het Iraanse atoomprogramma. Steeds nadrukkelijker schuiven de drie grote Europese landen nu Javier Solana naar voren als centrale onderhandelaar, niet alleen voor Iran, maar voor alle netelige kwesties in het Midden-Oosten.

Iran heeft erg omstandig - in 22 pagina's - geantwoord op de Europese vraag om het verrijkingsprogramma stop te zetten. Hoewel de meeste EU-ministers geen toegang hebben tot de details van dat antwoord, beslisten ze toch Solana naar Iran te sturen voor verdere verduidelijkingen over dit antwoord. Een ontmoeting met de Iraanse onderhandelaar, Ali Larijani, zou binnenkort plaatsvinden, zeggen EU-diplomaten, maar niet in Brussel.

De EU-lidstaten zijn intussen niet geneigd te dreigen met sancties, bleek eveneens in Lappeenranta. Een nieuwe deadline aan het Iraanse adres komt er voorlopig niet. Op 15 september bespreken de EU-ministers van Buitenlandse Zaken het dossier opnieuw op hun vergadering in Brussel. De kwestie-Iran wordt ongetwijfeld een van de belangrijkste elementen op de Algemene Vergadering van de VN later deze maand. Washington heeft alleszins informeel toegezegd tot dan te wachten met sancties.

KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud