Sp.a wil ontslagvergoedingen begrenzen

De sp.a neemt de plafonnering van de ontslagvergoedingen van topmanagers mee naar de onderhandelingstafel na de federale verkiezingen van 10 juni. Dat kondigde staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens (sp.a) zondag aan in het Eén-programma 'De Zevende Dag'.

(belga) De omvang van sommige van die vergoedingen vormen 'bijna een gijzeling van het bedrijf', zei Tuybens.

Hij gelooft dat de hoge lonen een verkiezingsthema worden. Het komt bij verschillende partijen aan bod en er begint een consensus rond te groeien, zei Tuybens.

Concreet gaat Tuybens' sp.a ijveren voor een plafonnering van de ontslagvergoedingen. De staatssecretaris had het over vergoedingen van soms twee, drie of vier jaarlonen, terwijl men er in Nederland op vrijwillige basis mee akkoord gaat dat het maximaal één jaar mag zijn.

Vorige week raakte bekend dat Belgacom-topman Didier Bellens 180.000 aandelen van zijn eigen bedrijf heeft verkocht voor zowat 6 miljoen euro. Op het geval-Bellens ging Tuybens zondag niet in. Wel herhaalde hij zijn scepsis over de spectaculaire lonen die sommige topmanagers binnenrijven. Dat sommige toplui 2, 3 of 4 miljoen euro per jaar verdienen, noemde Tuybens 'buitenproportioneel'.

Ivan De Witte, de voorzitter van voetbalclub AA Gent en de gedelegeerd bestuurder van HR-dienstenbedrijf De Witte & Morel, waarschuwde ervoor rekening te houden met de schaarste. Het gaat vaak om mensen die op verschillende competenties erg sterk scoren. 'Toptalent moet top betaald worden', zei hij.

Tuybens merkte op dat de code-Lippens voor deugdelijk bestuur in het bedrijfsleven 'ten opzichte van vergelijkbare codes in andere landen slappe koffie is'. Bovendien passen heel wat bedrijven ze nog niet toe, klonk het. Indien bedrijven niet aantonen dat ze die code vrijwillig toepassen, moet daar eventueel regelgeving voor worden gemaakt, zei Tuybens.

De staatssecretaris is evenmin voorstander van kortlopende aandelenoptieprogramma's voor managers. Hij vindt dat dit leidt tot te veel focus op de korte termijn. 'Dat is niet duurzaam ondernemen', besloot Tuybens.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud