Spaans Telefonica koopt zich in bij Telecom Italia

Telecom Italia blijft alsnog in Italiaanse handen. Het Spaanse Telefonica sloot zaterdagavond een akkoord met een aantal Italiaanse banken en verzekeraars over de koop van het controlerende belang dat de bandenreus Pirelli in de voormalige Italiaanse telecommonopolist bezit. Hoewel Telefonica de grootste individuele aandeelhouder van Telecom Italia wordt, blijft zijn invloed in de raad van bestuur tot een minimum beperkt.

(bloomberg/tijd) - Pirelli maakte bekend dat Telefonica samen met vier Italiaanse investeerders 4,1 miljard euro in contanten op tafel legt voor Pirelli-dochter Olimpia. Die holding heeft een belang van 18 procent van het kapitaal in Telecom Italia. Belangrijker is het daaraan verbonden recht om meer dan de helft van de raad van bestuur van het telecomconcern te benoemen. Daardoor is degene die Olimpia bezit de facto ook eigenaar van Telecom Italia.

De afgelopen maanden heeft zich een zenuwachtig spel rond Olimpia afgespeeld nadat bekend werd dat Pirelli de holding in de etalage had gezet. Vooral het Mexicaanse America Movil toonde interesse en wist zich korte tijd gesteund door de Amerikaanse telecomreus AT&T. De Italiaanse regering van premier Romano Prodi verzette zich tegen een buitenlandse eigenaar voor Telecom Italia en zette Pirelli onder zware druk om in geval van verkoop in ieder geval een Italiaanse koper te kiezen.

Ook Telefonica was een gegadigde voor Olimpia, maar verkoos zaterdag een compromis waarbij het een consortium vormt met vier Italiaanse partners. Dat zijn de banken Intesa Sanpaolo en Mediobanca, de verzekeraar Generali en de investeringsmaatschappij van de modefamilie Benetton, Sintonia. Die vier partijen vormen samen met Telefonica de nieuwe holding Telco. Die bezit de belangen van Olimpia, Mediobanca en Generali in Telecom Italia.

Telco heeft daardoor 23,6 procent van de aandelen van het voormalige Italiaanse staatstelecombedrijf in handen. De operatie moet in oktober zijn afgerond. Van de investering van 4,1 miljard euro hoest Telefonica 2,31 miljard euro op, ofwel 2,82 euro per aandeel Telecom Italia. Dat is een premie van 24 procent op de slotkoers van Telecom Italia vrijdag.

Hoewel Telefonica door de operatie de grootste individuele aandeelhouders van Telecom Italia wordt, blijft zijn zeggenschap in het concern beperkt. Aan de Olimpia-aandelen hangt het recht om 15 van de 29 leden van de raad van bestuur van Telecom Italia te benoemen. Hoewel Telefonica het grootste deel van het Olimpia-belang koopt, neemt het genoegen met het recht slechts twee van de 15 zitjes aan te wijzen. De resterende bestuurszetels mogen worden ingevuld door de vier Italiaanse investeerders.

Daar komt nog een keer bij dat de vier Italiaanse investeerders volgens analisten tegen een lagere prijs dan Telefonica zijn ingestapt. Mediobanca, Intesa, Generali en de Benettons zouden slechts 2,53 euro per aandeel hebben betaald.

BaK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud