Speculatieve over Chinese reserves stuurt dollar naar laagste peil in drie maanden

Enkele uitspraken van Zhou Xiaochuan, de gouverneur van de People's Bank of China, haalden vrijdag de dollar onderuit.

(tijd) De euro piekte op 1,2901 dollar en stak zo voor het eerst sinds eind augustus de neus boven 1,29 dollar. Uiteindelijk eindigde de euro vrijdagavond op 1,2860 dollar, tegenover 1,2840 donderdagavond. Een kleine maand geleden was de euro minder dan 1,25 dollar waard.

De gouverneur van de Chinese centrale bank was vrijdag te gast op een congres voor centrale bankiers in Frankfurt, samen met onder meer ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet en Fed-voorzitter Ben Bernanke. Xiaochuan herhaalde desgevraagd dat de Chinese centrale bank de diversificatiepolitiek voor haar deviezenreserves voortzet. Deze op zich onschuldige uitspraak volstond om de dollar prompt onderuit te halen. Vorige week stegen de Chinese deviezenreserves voor het eerst boven 1.000 miljard dollar. Het gros van die reserves is tot nog toe in dollar. Zelfs een kleine overstap van dollar naar euro kan bijgevolg grote gevolgen hebben op de valutamarken.

Volgens handelaars reageerden de valutamarkten extra nerveus op de uitspraken, omdat eerder ook al de Russische en Zwitserse centrale banken aangaven het percentage dollars in de valutareserves te willen verminderen.

Op het congres gingen centrale bankiers, onder meer Fed-voorzitter Ben Bernanke, vooral in op de vraag in welke mate de geldgroeihoeveelheid nog een rol kan spelen bij het uitstippelen van het monetaire beleid.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud