Speech Abbas drijft spanningen tussen Fatah en Hamas op

(tijd) - In de Palestijnse gebieden nam het geweld afgelopen weekend hand over hand toe. De aanleiding was een toespraak van de Palestijnse president, Mahmoud Abbas, over vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen. De regeringspartij Hamas verwierp de beslissing en bestempelde ze als ongrondwettelijk en 'een poging tot staatsgreep'. Maar een meerderheid van de Palestijnen is gewonnen voor de vervroegde stembusgang.

Abbas sprak de Palestijnse bevolking zaterdag toe. 'We beleven moeilijke en ellendige momenten en we moeten een uitweg vinden.' De president verwees naar de politieke impasse waarin de Palestijnse gebieden zich bevinden sinds de radicale beweging Hamas een volstrekte meerderheid haalde bij de parlementsverkiezingen van januari vorig jaar. Omdat Hamas weigert de Israëlische staat te erkennen, schortten de Verenigde Staten en de Europese Unie hun financiële hulp aan de Palestijnen op. Met de nodige gevolgen. Maandenlang probeerden Hamas en Fatah, de beweging van Abbas, ook een regering van nationale eenheid te vormen in een poging de impasse te doorbreken. Maar de inspanningen waren vergeefs.

'Om uit die vicieuze cirkel te geraken en om te verhinderen dat onze levensomstandigheden verder verslechteren, heb ik beslist vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen af te kondigen', zei Abbas. Wanneer die vervroegde stembusgang er komt, zei hij niet. Maar de meeste waarnemers gaan ervan uit dat verkiezingen op zijn vroegst in maart en vermoedelijk pas midden 2007 plaatsvinden.

Abbas' beslissing kon op heel wat bijval rekenen. Zowel Israël als de internationale gemeenschap, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voorop, juichten de vervroegde verkiezingen toe. Ook een groot deel van de Palestijnse bevolking reageerde positief. Uit een peiling gisteren bleek dat 61 procent van de Palestijnen de beslissing van Abbas steunt; 37 procent verwerpt ze.

Volgens de peiling is Hamas de voorbije maanden ook heel wat krediet kwijtgespeeld. De partij van premier Ismaël Haniyeh zou nog 36 procent van de stemmen krijgen bij de parlementsverkiezingen, tegen 42 procent voor de Fatahbeweging van Abbas. Drie maanden geleden bedroeg het verschil tussen Fatah en Hamas nog maar 3 procentpunt.

Hamaskringen

De beslissing van Abbas om vervroegde verkiezingen uit te schrijven leidde tot woedende reacties in Hamaskringen. Premier Haniyeh sprak van 'een staatsgreep door Abbas'. 'Dit is een oproep tot een burgeroorlog', luidde het. Hij bestempelde de beslissing ook als 'ongrondwettelijk'.

De Hamasleider riep zijn aanhangers ook op massaal de straat op te trekken om hun ongenoegen te uiten. Zaterdagavond gaven al duizenden inwoners van de Gazastrook gehoor aan die oproep.

De protesten draaiden uit op gewelddadige confrontaties tussen Hamassupporters en Fatahaanhangers. Bij de incidenten kwamen een lid van de 4.000 man sterke presidentiële garde van Abbas en een 19-jarige meisje om het leven.

Fatahtroepen namen gisteren ook de controle over het ministerie van Landbouw en dat van Transport over. Ze sloten het gebied rond de gebouwen af en raakten in vuurgevechten verwikkeld met Hamasstrijders. Een konvooi van de minister van Buitenlandse Zaken, Mahmoud al-Zahar, werd ook onder vuur genomen maar het Hamaslid bleef ongedeerd.

Ook in de buurt van de residentie van Abbas vonden gisterennamiddag vuurgevechten plaats tussen Hamasleden en de presidentiële garde. Er werden zelfs enkele mortiergranaten afgevuurd op het gebouw. Daarbij vielen enkele gewonden. In het noorden van de Gazastrook raakten zeker zeven mensen gewond toen aanhangers van Fatah beschoten werden.

Veel waarnemers vrezen dat de beslissing van Abbas om vervroegde verkiezingen uit te schrijven het conflict tussen Hamas en Fatah verder op de spits gaat drijven en dat de Palestijnse gebieden niet alleen afglijden naar totale chaos maar ook naar een burgeroorlog.

LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud