Succesvolle Amerikaanse fondsbeheerders ontwijken Wall Street

Amerikaanse fondsbeheerders beleggen massaal in Aziatische en Europese aandelen, en laten Wall Street zo veel mogelijk links liggen. Dat blijkt uit een rondvraag van Bloomberg. De beursexperts verwijzen naar de problemen op de Amerikaanse vastgoedmarkt en naar de wegzakkende dollar.

(tijd/bloomberg) - Ryan Caldwell beheert het Waddell Advisors Asset Strategy Fund, dat een omvang heeft van 2,1 miljard dollar (1,5 miljard euro). Caldwell belegt slechts 25 procent van de portefeuille in Amerikaanse aandelen. Het gewicht van niet-Amerikaanse aandelen is dubbel zo groot. 'Vooral aandelen uit China, India, Rusland en Centraal-Europa zijn wegens de hogere economische groei interessanter', zegt Caldwell. De focus op het buitenland legde Caldwell geen windeieren. Hij realiseerde de voorbije vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 14,8 procent. Over dezelfde periode dikte de S&P500, de brede graadmeter van Wall Street, met jaarlijks 8 procent aan.

Dennis Stattman volgt dezelfde strategie. Hij beheert liefst 18,1 miljard dollar (13,3 miljard euro) voor het BlackRock Global Allocation Fund. Het belang van Noord-Amerikaanse aandelen was sinds 1998 nooit zo laag: 21 procent. 'We hebben lang volop geprofiteerd van de koershausse op Wall Street. Maar nu ligt de groei elders', zegt de 55-jarige Stattman. Zijn fonds behaalde over de voorbije vijf jaar een gemiddeld jaarrendement van 12,4 procent.

Ook Katinka Domotorffy vermindert stelselmatig het belang van Amerikaanse aandelen in haar fonds. Ze beheert 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro) voor het Growth Strategy Portfolio-fonds van Goldman Sachs. 'Aandelen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zijn een stuk aantrekkelijker gewaardeerd dan Wall Street', zegt ze. Over de voorbije vijf jaar realiseerde Domotorffy een jaarrendement van gemiddeld 13,2 procent. Haar investeringsvehikel behoort tot een select clubje van vijf fondsen die er sinds 1999 elk jaar in geslaagd zijn de S&P500 te kloppen.

Toekomst

Het gemiddelde jaarrendement van de Europese en Aziatische aandelen (+25%) ligt sinds begin 2003 bijna dubbel zo hoog als dat van de S&P500 (+14%). Dat leert de evolutie van de MSCI-index. De groeimarkten realiseerden over dezelfde periode een nog hoger jaarrendement: 35 procent. De Amerikaanse sterbeheerders geloven dat ook in de komende jaren de Europese en Aziatische aandelen beter zullen presteren. Ze verwijzen naar de problemen op de Amerikaanse woningmarkt en naar de wegzakkende dollar.

Het gewicht van Amerikaanse aandelen in het doorsnee 'global'-fonds dat in de VS beheerd wordt, is in vijf jaar gezakt van 63 naar 43 procent, blijkt uit cijfers van Morningstar. Het gewicht van Azië is over dezelfde periode verdubbeld tot 23 procent. En het Europese aandeel steeg van 23 tot 29 procent.

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud