Suez en GDF stellen structuur fusiegroep voor

Suez en Gaz de France (GDF) lieten vorige week al weten dat een akkoord bereikt was over de structuur van de nieuwe fusiegroep. Dat was blijkbaar moeizaam tot stand gekomen: volgens de zakenkrant Les Echos zou Gaz de France-topman Jean-François Cirelli ermee gedreigd hebben op te stappen als zijn bedrijf niet sterker zou vertegenwoordigd worden in het management van de fusiegroep.

(tijd) Ook over de financiële voorwaarden van de fusie en over de naam van de nieuwe energiegroep zouden zware discussies zijn gevoerd.

Volgens het Franse zondagsblad Le Journal du Dimanche maken Suez en Gaz de France vandaag bekend dat Mestrallet de voorzitter en gedelegeerd bestuurder zal worden van de nieuwe fusiegroep. Cirelli zou vicevoorzitter worden. Eerder had La Tribune nog geschreven dat speciaal voor Cirelli nog de nieuwe functie van 'gedelegeerd president' was gecreëerd.

Ruilverhouding

Het ziet er niet naar uit dat Mestrallet en Cirelli het zullen hebben over ruilverhouding tussen de aandelen Suez en Gaz de France die in het fusieproject is voorgesteld. Momenteel wordt 1 aandeel Suez gelijkgesteld aan 1 aandeel Gaz de France plus een uitzonderlijk dividend van 1 euro. Maar volgens critici wordt Suez te weinig naar waarde geschat volgens die ruilverhouding.

Volgens de Britse krant The Sunday Telegraph overwegen beide energiebedrijven het uitzonderlijke dividend op te trekken tot 4 euro per aandeel Gaz de France. Tot nog toe hebben Mestrallet en Cirelli steeds gezegd dat de ruilverhouding in het fusieproject niet zal worden aangepast. De aandeelhouders van Suez en GdF kunnen eind december op een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering stemmen over de fusie.

Ook de Europese Commissie moet nog haar fiat geven voor de fusie tussen de twee Franse energiereuzen. Het Europese Commissielid voor de Mededinging, Neelie Kroes, doet waarschijnlijk op 14 november een uitspraak in de zaak. Waarnemers vermoeden dat Europa met de fusie zal instemmen nadat Suez en Gaz de France in een compromisvoorstel tegemoet zijn gekomen aan de Europese eisen voor meer concurrentie op de energiemarkt.

Omzetcijfers

Suez maakt vandaag voor beurstijd ook zijn omzetcijfers bekend voor de eerste negen maanden van het jaar. De analisten Steven De Proost van Dexia en Koen Dierckx van KBC Securities verwachten dat de energiegroep over de eerste negen maanden van het jaar een omzet van 32,7 miljard euro heeft geboekt. Dat is een stijging met 9,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De Suez-dochter Electrabel maakt vandaag haar omzetcijfers voor het derde kwartaal bekend. Jean-Pierre Hansen, de gedelegeerd bestuurder van Electrabel, verklaarde afgelopen weekend in een interview met De Standaard dat de grootste stroomproducent van het land van de federale regering de garantie heeft gekregen dat de fiscaliteit en het reglementaire kader voor het bedrijf niet voor 2009 zullen veranderen.

Daarmee geeft Hansen voor het eerst aan welke beloften van de Belgische federale regering stonden tegenover de engagementen die Electrabel is aangegaan in het kader van de zogenaamde Pax Electrica II. Electrabel bereikte begin oktober een akkoord met de Belgische overheid dat meer concurrentie op de Belgische energiemarkt mogelijk moet maken.

PS

Meer nieuws over de omzetcijfers en de nieuwe structuur vandaag op www.tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud