Tallinn tracht spanningen met Moskou te kalmeren

Estland probeert de spanningen met de Russischtalige minderheid in het land te kalmeren na de nachtelijke rellen van de voorbije dagen in de hoofdstad Tallinn en in andere steden.

(tijd) De Estse regering is van plan het monument van de Bronzen Soldaat dat vrijdag uit het centrum van de hoofdstad Tallinn werd verwijderd, nog voor 8 mei te plaatsen op een militair kerkhof. Op 8 mei herdenkt Estland het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Russischtaligen doen dat net als Rusland op 9 mei. De Bronzen Soldaat is een monument dat tijdens het Sovjettijdperk werd opgericht als eerbetoon aan de Russische soldaten die nazi-Duitsland hielpen te verslaan. Voor de Esten is het standbeeld een symbool voor de Sovjetbezetting van na de Tweede Wereldoorlog. Estland werd in 1991 onafhankelijk en trad in 2004 toe tot de NAVO en de EU.

De verwijdering van het monument leidde de voorbije dagen tot zware rellen waarbij een dode viel. In de nacht van zaterdag op zondag bleef het betrekkelijk rustig in Tallinn. In het grensgebied met Rusland bleef de toestand evenwel gespannen. Estland beschuldigt Rusland ervan de gemoederen op te hitsen met een vooringenomen verslaggeving over de gebeurtenissen en met slecht bedoelde uitspraken door Russische politici. Rusland heeft ermee gedreigd de diplomatieke betrekkingen met de voormalige Sovjetrepubliek te verbreken. De Russische president, Vladimir Poetin, beklaagde zich zaterdag bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de gebeurtenissen in Estland. Merkel riep als voorzitter van de Unie beide landen op tot terughoudendheid en drong erop aan een escalatie te vermijden.

De spanningen met de Russischtalige minderheid in EU- en NAVO-lidstaat Estland zorgen voor een verdere verzuring tussen Moskou en het Westen. Vorige week nog dreigde Poetin ermee uit het CFE-verdrag over de beperking van de conventionele wapens in Europa te stappen. Moskou is nooit gelukkig geweest met de oostwaartse uitbreiding van de NAVO. De plannen van Washington om delen van het Amerikaanse antiraketschild in Polen en Tsjechiƫ te installeren, gaan Moskou te ver. Die plannen kunnen leiden tot een nieuwe wapenwedloop, waarschuwde Poetin eerder dit jaar.

Ook wat de toekomst van de Zuid-Servische provincie Kosovo betreft, zitten Moskou en het Westen op een conflictkoers. Moskou heeft gedreigd met een veto in de VN-Veiligheidsraad als een VN-plan dat voorziet in de onafhankelijkheid van Kosovo in een resolutie zou worden gegoten. De spanningen tussen Moskou en het Westen kunnen niet los gezien worden van de Russische parlementsverkiezingen in december en de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar. De spanningen spelen Kremlin-getrouwe partijen en hardliners in de kaart.

LDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud