Tegen de gevel van de brouwzaal

Elke maandag biedt De Tijd u een eigen kijk op de komende cultuurweek. Bij welk klassiek, jazz of rockconcert moet u absoluut op de eerste rij staan? Welke dans- of theatergroepen staan deze week op de planken? Of loopt er misschien een tentoonstelling die u niet mag missen?

Project

In mei opent eindelijk het centrum voor hedendaagse kunst Wiels in Vorst. Daaraan vooorafgaand toont Wiels vanaf woensdag een eerste artistiek project op zijn toekomstige plek aan de Van Volxemlaan. Elke avond, van valavond tot middernacht, wordt de nieuwe kortfilm van Simon Starling geprojecteerd terwijl overdag de renovatiewerken aan de bekende brouwzaal van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens volop aan de gang zijn. Voor deze creatieopdracht werd de Engelse kunstenaar Simon Starling van bij het begin van de verbouwingswerken aangezocht. Het uitgangspunt was de herbestemming van de 'Blomme', het hoekgebouw van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens, in een centrum voor hedendaagse kunst. Daarop antwoordde de kunstenaar, laureaat van de Turner Prijs 2005, met een artistiek onderzoek dat hem van het Atomium tot Marcel Broodthaers leidde. Het hybride eindresultaat van zijn zoektocht werd een zwart-wit animatiefilm (foto) die op grootformaat wordt geprojecteerd.

Muziek

Dinsdag spelen The Waterboys in de AB in Brussel. De Schotse band rond de charismatische zanger Mike Scott brengt volgende maand een nieuw album uit en zet dat in de verf met een uitgebreide concerttournee. Gelukkig maar, want The Waterboys kunnen nog steeds buigen op een uitstekende, zeg gerust passionele livereputatie. Al ruim twintig jaar schippert het gezelschap tussen een episch rock- en een ingetogen folkgeluid. Het zorgde voor hits ('Whole Of the Moon', 'Fisherman's Blues'), maar vooral voor een trouwe schare fans die begin april dus verwend worden met het nieuwe 'Book Of Lightning'. Daaruit moet blijken of Scotts bezieling als zanger en tekstschrijver overeind is gebleven. Voor de zekerheid werden met 'The Crash Of Angel Wings' en 'Everybody Takes A Tumble' enkele livefavorieten opgenomen in de tracklisting. Ook de concertgangers die er enkele jaren geleden bij waren op hun akoestische tournee zullen een aantal nieuwe nummers herkennen.

De topviolist Thomas Zehetmaier en zijn kwartet komen deze week voor twee concerten naar België. Ze zorgen ditmaal voor een verrassend programma. Zo brengen ze in de Bijloke in Gent (donderdag) en deSingel in Antwerpen (vrijdag) een strijkkwartet van Anton Bruckner, een componist die maar twee kamermuziekwerken schreef. Dit kwartet is een schooltaak voor kapelmeester Kitzler in Linz. Het Zehetmaier Quartet brengt ook het vierde kwartet van Hindemith en het zestiende kwartet van Beethoven waar de componist de raadselachtige woorden 'Muss es sein? Es muss sein!' boven schreef.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud