Telenet en Liberty hervatten besprekingen over UPC Belgium

Telenet en zijn grootste aandeelhouder, de Amerikaanse kabelgroep Liberty Global, gaan de besprekingen over de overname van de kleinere kabelmaatschappij UPC Belgium door Telenet hervatten. Dat zeggen goedgeplaatste waarnemers in de sector. UPC Belgium, dat actief is in Brussel en Leuven, is helemaal in handen van Liberty Global.

(tijd) Telenet heeft al langer belangstelling om zijn sectorgenoot UPC Belgium in te lijven. Dat is logisch: beide delen dezelfde aandeelhouder en UPC is een relatief kleine speler op een markt waar almaar meer grotere samenwerkingsverbanden ontstaan.

Vorig jaar voerde Telenet al verkennende gesprekken met Liberty over UPC. Maar die leverden aanvankelijk niets op. Een nieuwe poging leidde begin dit jaar tot een principeakkoord. Maar de overeenkomst bleef in de koelkast zitten, onder meer omdat de verkoop fiscaal nadelig zou uitdraaien voor Liberty. Daardoor zou de Amerikaanse groep al meteen een korting op de overnameprijs moeten slikken.

Intussen dreef Liberty echter zijn belang in Telenet op tot 28,1 procent, door een pakket aandelenopties uit te oefenen. Het ligt voor de hand dat de twee nu opnieuw aan tafel gaan zitten rond UPC. Maar er is volgens sectorkenners geen zekerheid dat Telenet tot een transactie zal overgaan. 'UPC Belgium kan worden gezien als 'nice to have' voor Telenet, maar niet als 'must have', valt te horen.

Niettemin lijkt UPC Belgium op korte termijn de laatste kans voor Telenet om in België een sectorgenoot op te slokken. Een overname van de vier andere Vlaamse kabelbedrijven is uitgesloten. En in Wallonië verloor Telenet de strijd om acht kabeltelevisiespelers die hun gemeenschappelijke aandeelhouder Electrabel mee in de etalage zette. In twee gevallen kan Telenet in dat dossier wel nog een herkansing krijgen: indien de onderhandelingen met de uitverkoren kopers ALE en Brutélé mislukken of als de Raad van State, waar Telenet een klacht tegen de verkoopprocedure indiende, de operatie stillegt.

Liberty zal nu alleszins happiger zijn op Telenet-aandelen als betaalmiddel voor UPC. Met aandelen kan de groep dichter bij de beoogde 30 procent van Telenet geraken. Liberty mikt op dat percentage voor de nieuwe overnamewetgeving van kracht wordt. Die verplicht bedrijven een bod uit te brengen op de rest als ze aan 30 procent geraken. UPC Belgium telde eind september 131.800 televisieklanten. Het aantal afnemers van breedbandinternet beliep 40.600. Ter vergelijking: Telenet kwam half oktober aan 700.000 breedbandklanten en zat eind juni aan 1,6 miljoen tv-klanten.

BB

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud