Terreurdreiging blijft op luchtverkeer wegen

De luchtvaartmaatschappij British Airways vloog gisteren niet tussen de luchthaven van Londen Heathrow en Zaventem. De blijvende terreurdreiging bemoeilijkt de werking van de Britse luchthavens zeer.

(tijd/belga) -De luchtvaartmaatschappij British Airways vloog gisteren niet tussen de luchthaven van Londen Heathrow en Zaventem. De blijvende terreurdreiging bemoeilijkt de werking van de Britse luchthavens zeer.

British Airways annuleerde een op de drie vluchten vanaf Heathrow. Hierbij werden volgens Jan Van der Cruysse van BIAC gisteren alle zeven vluchten geschrapt tussen Heathrow en Zaventem. Volgens Van der Cruysse werden een honderdtal passagiers getroffen. Passagiers wordt aangeraden bij hun luchthaven na te gaan of hun vlucht doorgaat voor ze naar de luchthaven te gaan, luidde het in een communiqué van de British Airways. Volgens Van der Cruysse zou maandag terug normaal op Heathrow gevlogen worden.

Leger

De Britse schaduwminister voor Binnenlandse Zaken, David Davis, vraagt de bijstand van het leger op de luchthavens. Davis volgt voor de conservatieve partij het beleid op van de minister van Binnenlandse Zaken, John Reid. Eerder vroeg ook gedelegeerd bestuurder Michael O'Leary van Ryanair het inzetten van meer veiligheidspersoneel van politie of leger.

Minister Reid zei zondag zelf dat de veiligheidsinspanningen op de luchthavens niet kunnen worden volgehouden op hun huidig erg hoog peil. Tegelijk blijft hij wijzen op terreurdreiging.

'De dreiging van een terreuraanval in het Verenigd Koninkrijk is nog altijd heel substantieel', zei de minister. Er zijn indicaties dat de opgepakte terroristen wilden toeslaan op woensdag 16 augustus. Reid zei dat er mogelijk nog terroristen rondlopen die aanslagen kunnen plegen.

Enkele Britse kranten hadden zaterdag kritiek op de Britse premier Tony Blair omdat hij zijn vakantie op Barbados gewoon voortzet terwijl in Groot-Brittannië de hoogste alarmfase van kracht blijft na de verijdelde aanslagen.

VS gaat versoepelen

De VS maken zich op om de draconische veiligheidsmaatregelen voor het luchtverkeer enigszins te versoepelen. Net zoals in het Verenigd Koninkrijk blijven de autoriteiten herhalen dat er een terreurdreiging blijft. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Michael Chertoff, kondigde kleine versoepelingen aan van de beperkingen die de vliegtuigreizigers krijgen opgelegd. Tegelijk waarschuwde hij: 'We zijn er nog bezorgd over dat er samenzweerders vrij rondlopen.'

Meer informatie vindt u op www.biac.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud