Advertentie
Advertentie

Texas Pacific en KKR azen op Texaanse energiegroep TXU

De Amerikaanse investeringsfondsen Texas Pacific Group (TPG) en Kohlberg Kravis Roberts (KKR) onderhandelen over de overname van de Texaanse energiegroep TXU. Ze hebben er 32 miljard dollar (ruim 24 miljard euro) voor over.

Henry Kravis, een van de stichters van KKR, midden in beeld: foto Bloomberg

(bloomberg/afp) - Schulden inbegrepen zou dat de grootste leveraged buy-out (LBO) aller tijden zijn. Dat schreef The Wall Street Journal zaterdag. Een LBO is een overname gefinancierd door schulden.

Het Texaanse TXU, dat in 2002 bijna failliet ging na een mislukte overname in het buitenland, is een van de grootste Amerikaanse bedrijven die zich bezighouden met productie en distributie van elektriciteit. Over de overname zou mogelijk dit weekend nog een beslissing vallen, luidt het, al wordt benadrukt dat er nog veel onzekerheden zijn.

De twee fondsen zouden bereid zijn 70 dollar per aandeel te betalen, 10 dollar meer dan de slotkoers van het aandeel TXU op vrijdag. Dat brengt de waarde van het bedrijf op 32 miljard dollar. De schulden van 16 miljard dollar inbegrepen, betekent dat een overname van meer dan 48 miljard dollar, meteen de grootste overname aller tijden.

Record

Het overnamerecord in de durfkapitaalsector staat op dit moment op naam van het investeringsfonds Blackstone Group, dat eerder deze maand de goedkeuring kreeg om de Amerikaanse vastgoedgroep Equity Office Properties Trust te kopen voor 39 miljard dollar.

Het afgelopen jaar namen de durfkapitaalfondsen voor bijna 600 miljard dollar aan bedrijven over, een absoluut record. Dat is 70 procent meer dan in 2005. Meer dan de helft, 353 miljard, werd in de VS geïnvesteerd. Durfkapitalisten waren vorig jaar betrokken bij meer dan 17 procent van de wereldwijde fusies en overnames. In 2000 was dat amper 4 procent.

Het is niet de eerste keer dat KKR en Texas Pacific Group investeren in de Amerikaans energiesector. In 2004 kochten ze, samen met Blackstone, de energiegroep Texas Genco.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud