Time kiest internetgebruiker als 'persoon van het jaar'

(tijd) - Time heeft de actieve internetgebruiker tot 'persoon van het jaar' verkozen. 'De persoon van het jaar bent u', stelt het Amerikaanse weekblad op zijn cover, waarop een computerscherm staat afgebeeld met een folie waarin de lezer zichzelf ziet. Volgens Time verdienen de mensen die actief communiceren via het internet de titel 'omdat ze bijdragen tot een nieuwe digitale democratie'.

De voorbeelden bij uitstek van het nieuwe internetgebruik zijn volgens Time sites als Wikipedia, YouTube en MySpace. Wikipedia is een online-encyclopedie waaraan internetgebruikers informatie kunnen toevoegen. Op de videowebsite YouTube kunnen surfers niet alleen filmpjes bekijken, maar ook hun eigen filmpjes plaatsen. MySpace is een 'gemeenschapswebsite' waar je jezelf aan de wereld kan voorstellen en een vriendenkring kan uitbouwen.

Die nieuwe toepassingen van het internet, ook wel Web 2.0 genoemd, zijn voor Time een 'revolutie'. 'Het is een gigantisch sociaal experiment en een kans om een nieuw soort internationale verstandhouding te creƫren, niet van politicus tot politicus, maar van burger tot burger', schrijft Time. Daarom verkiest het weekblad 'u', als actieve internetgebruiker, tot persoon van het jaar.

Andere namen op de kandidatenlijst voor de titel van Persoon van het jaar waren de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, de Chinese president Hu Jintao, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Vorig jaar ging de titel naar Microsoft-topman Bill Gates, zijn vrouw Melinda en popster Bono voor hun liefdadigheidswerk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud