Toekomst van de mensheid

(tijd) - De Tijd biedt u elke maandag een eigen kijk op de komende cultuurweek. Bij welk klassiek, jazz- of rockconcert moet u absoluut op de eerste rij staan? Welke fantastische dans- of theatergroepen staan deze week op de planken? Of loopt er misschien ergens een tentoonstelling die u echt niet mag missen?

Kunstenaars zien zichzelf graag als visionaire mensen, ook de mensen van theatergroep Lazarus. Hun nieuwe productie 'Tabula Rasa' gaat vrijdag in première in de Beursschouwburg. Günther Lesage van Lazarus kwam op een reis door het Midden-Oosten de Egyptische wijsgeer Aba Tul-a-sar tegen. Wat Lesage daar meemaakte, was moeilijk uit te leggen. Dus kwam hij terug met drie dozen dagboeken, geschreven tussen 2012 en 2049, ondertekend met zijn naam. Lazarus en Lesage nemen in 'Tabula Rasa' de gedurfde taak op zich de toekomst van de mensheid te voorspellen. 'Tabula Rasa' is de eerste productie van Lazarus na 'Wegens succes verlengd'. In dat stuk nam de groep vrij gedurfde stellingen in over het kunstenbeleid en de vrijheid van de kunstenaar.

Van 2 tot 9 december zijn op de twaalfde editie van het Internationaal Kortfilmfestival in het Stuk in Leuven 280 kortfilms te zien. De films zijn verdeeld over 31 compilaties, die enkele keren vertoond worden in de loop van het festival. Zowel nieuwe films, highlights uit de vorige editie, animatiefilms, 'comedy shorts' en kortfilms voor kids komen aan bod. In de reeks 'Ode aan het Oosten' zitten Oost-Europese films. Op 6 december is, in Belgische première, de reeks 'DichtVorm' te zien, hedendaagse Vlaamse poëzie in animatievorm. Het gaat om 15 filmpjes van telkens 2 minuten, gemaakt door verschillende jonge regisseurs. Alle mogelijke animatietechnieken zijn gebruikt om de gedichten in beeld te brengen. Een gelijkaardig project in Nederland, opgezet samen met het ministerie van Onderwijs, kende daar een enorm succes. Zoals steeds lopen er ook enkele competities.

Doctoreren

Kunstenaars kunnen tegenwoordig ook doctoreren, maar hoe moet dat in de praktijk? De Vrije Universiteit Brussel (VUB) stelt de vraag vrijdag en zaterdag op een colloquium in het Brusselse parlement. Bekende kunstenaars spreken over hun ervaringen met toenaderingspogingen tussen de kunstwereld en de academische wereld: Daniel Buren, Mogens Rukov, Peter Delpeut, Frank Madlener, Luciano Fabro, Peter Greenaway, Luc Tuymans en Wim Henderickx. De studietweedaagse 'Where do we go from here' is het eerste grote project van het Kunstenplatform van de Universitaire Associatie Brussel, waarin naast de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel ook Bozar, De Munt en het kunstencentrum Wiels participeren. Inschrijven kan nog tot 30 november.

TP

Foto: Raymond Mallentjer

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud