Tokio wil militaire macht opkrikken

Japan reageert steeds nerveuzer op de spanningen rond het nucleaire programma van Noord-Korea. De Japanse premier, Shinzo Abe, kondigde gisteren aan een volwaardig ministerie van Defensie te willen oprichten. Nu beschikt Tokio officieel over een 'agentschap' voor Defensie.

(tijd) Hoewel het vooral om een symbolische zet gaat, zal de maatregel ongetwijfeld tot nieuwe spanningen leiden in de regio.

Buurlanden als China en Zuid-Korea vrezen immers dat Japan de crisis met Noord-Korea zal aangrijpen om zijn militaire capaciteiten te verhogen. Shinzo Abe staat bekend als een nationalistische havik die de Japanse slagkracht wil optrekken. Hij wil onder meer de grondwet aanpassen om opnieuw een volwaardig leger te creëren. De huidige pacifistische grondwet, die na de Tweede Wereldoorlog ontstond, voorziet enkel in een zogenaamde zelfverdedigingsmacht.

Raketten

Volgens de Japanse pers overwegen de Verenigde Staten Patriot-raketten te plaatsen in en rond de Japanse hoofdstad Tokio. Samen met de Japanse regering vrezen de Amerikanen voor een Noord-Koreaanse aanval tegen Japan. In juli deed Pyongyang nog een test met raketten met een reikwijdte van 6.700 kilometer, ruim voldoende om Japan te treffen. De Patriot is een raket die andere raketten vanaf de grond kan onderscheppen. Er waren al plannen om de systemen te installeren in enkele Japanse militaire bases. Maar de VS willen die regeling volgens de pers uitbreiden.

Het diplomatieke overleg over de crisis bracht dit weekeinde de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ban Ki-moon, naar China. Hij sprak er vooral in zijn hoedanigheid als toekomstige secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij volgt in januari Kofi Annan op.

In Peking besprak Ban de situatie met president Hu Jintao en met Tang Jiaxuan, de speciale Chinese gezant voor Noord-Korea. Beide partijen spraken af de druk op het Noord-Koreaanse regime hoog te houden. Ze riepen ook op tot de hervatting van het zeslandenoverleg tussen beide Korea's, China, Japan, de VS en Rusland.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud