Advertentie

TomTom stort zich op de zakenmarkt

(tijd) - TomTom heeft een autonavigatiesysteem ontwikkeld, speciaal voor de zakelijke markt. Op die manier probeert het Nederlandse concern zijn sterke groei van de eerste jaren te bestendigen. Tot nu toe moet Tomtom het vooral hebben van de verkoop van producten aan particulieren. De lucratieve zakenmarkt werd nauwelijks bediend.

TomTom is met afstand de grootste producent ter wereld van mobiele navigatiesystemen. Van de 8 miljoen navigatieapparaten die er in Europa verkocht werden, draagt een overgrote meerderheid het TomTom-logo. Het Nederlandse bedrijf verkocht vorig jaar 4,7 miljoen exemplaren, waardoor het marktaandeel heeft van meer dan 60 procent, ver voor concurrent Garmin. In ons land verkocht TomTom vorig jaar 146.000 navigatiesystemen. De apparaten waren vooral in de kerstperiode een zeer populair cadeau. In september vorig jaar opende het Amsterdamse bedrijf in Antwerpen zijn eerste Belgische bruggenhoofd.

Het navigatiesysteem voor de zakelijke markt, de Go 715, is uitgerust met een sleuf voor een SIM-kaart van een mobiele telefoon en een modem waardoor routenavigatie en rapportage van ritten in één apparaat zijn gebundeld. Ondernemers kunnen zo hun mobiele werknemers vanop afstand aansturen. Het toestel kost 649 euro en is enkel verkrijgbaar in combinatie met TomTom Work, waarop een abonnement minstens 1,80 euro per dag kost.

Het product past in het doel van TomTom om de gemiddelde verkoopprijs van de verkochte navigatieapparaten op te krikken. Op dit moment zijn vooral de goedkope producten van TomTom erg populair waardoor de gemiddelde verkoopprijs per product op 230 euro ligt. Verder past het apparaat in de doelstelling om de gebruikers van de apparatuur langer dan via een eenmalige aankoop van een navigatiesysteem aan zich te binden. Dat consumentenbeleid wordt gestimuleerd via de internetgemeenschap die TomTom met haar Home-systeem aan zich bindt. Die site heeft inmiddels meer dan 1 miljoen gebruikers.

TomTom presenteerde eerder deze week een Nederlands onderzoek waaruit bleek dat het gebruik van navigatieapparatuur de verkeersveiligheid ten goede komt.

BaK

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud