Toshiba maakt Microsofts 'iPod-killer'

De Japanse elektronicagroep Toshiba gaat voor de Amerikaanse softwaregroep Microsoft de draagbare mediaspeler Zune produceren. Microsoft wil daarmee de concurrentie aangaan met de succesvolle iPod van de Amerikaanse computerleverancier Apple.

(tijd) Toshiba en Microsoft brachten het nieuws niet zelf naar buiten. De Japanse groep diende bij de Amerikaanse Federale Commissie voor Communicatie documenten in waarin ze de nodige certificaten aanvraagt om het apparaat op de Amerikaanse markt te mogen brengen. Kopieƫn van het document werden op de site van de overheidsdienst geplaatst.

Een woordvoerder van Microsoft heeft het bericht bevestigd. Eind juli kondigde Microsoft aan dat het in het najaar de iPod-concurrent zou lanceren. De draagbare mediaspeler zou uitgerust zijn met 30 gigabyte geheugen en naast muziek ook video's en foto's kunnen opslaan. Hij zou ook een FM-radioantenne bevatten en met een gelijkaardig navigatiesysteem als de iPod werken.

De iPod werd in 2001 door Apple gelanceerd en is een enorm succes. Hij bezet 75 procent van de Amerikaanse markt van MP3-spelers en vertegenwoordigt 40 procent van de omzet van Apple, het bedrijf dat daarvoor alleen bekend was van de Mac-computers.

Consumenten

Microsoft wil binnenkort ook met een onlinedienst komen waar consumenten muziek kunnen downloaden. Apple heeft dat met iTunes al. Eerder maakte Microsoft al bekend dat de Zune 299 dollar (234 euro) zal kosten. De mediaspeler moet deze herfst op de markt verschijnen in drie verschillende kleuren.

Analisten denken dat de grootste softwareleverancier van de wereld het moeilijk zal krijgen op de markt voor draagbare mediaspelers. De iPod heeft al een enorm marktaandeel weggekaapt. Microsoft maakt volgens hen wel een kans als consumenten draadloos muziek kunnen downloaden op de Zune.

Of de 'iPod-killer' van Microsoft zijn bijnaam zal waarmaken, is nog onduidelijk. Wie in afwachting surft naar de website www.zune.be, wordt automatisch doorgestuurd naar een website van Apple, waarop iPods te koop worden aangeboden.

JLi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud