Trackers bezig aan onstuitbare opmars

Trackers kenden een verschroeiende groei in het eerste kwartaal van 2007. Er kwamen 95 nieuwe trackers bij, waardoor de teller op 454 staat. Vooral trackers op obligaties, op de gezondheidszorgsector en trackers met hefboomeffect zijn in de mode.

(tijd/bloomberg) - Trackers zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die een index nabootsen. Dat zijn in de meeste gevallen aandelenindexen, maar er bestaan ook trackers van grondstoffen, obligaties, vastgoed en hefboomfondsen. Dankzij hun notering kunnen ze net als een aandeel worden verhandeld. Het grote voordeel van trackers is dat ze het mogelijk maken snel in of uit een belegging in een land, regio, sector, grondstof of munt te stappen.

In één jaar tijd steeg het vermogen in trackers met 50 procent: van 300 tot 450 miljard dollar (333 miljard euro). De belangrijkste emittenten van trackers zijn Barclays Global Investors en State Street Global Advisors. Barclays is met ruime voorsprong de allergrootste. De Britse groep neemt met 287 miljard dollar ruim de helft van de wereldwijde markt in beslag.

Obligatietrackers

Bij de nieuwe lichting trackers zijn er die een gat in de markt opvullen. Zo waren trackers op obligaties eerder schaars. Barclays was tot voor kort de enige emittent die dergelijke trackers op de markt bracht. Maar de jongste maanden bracht ook de Amerikaanse vermogensbeheerder Vanguard er vier uit in één klap.

Barclays tekende in april voor een primeur met de eerste tracker op hoogrentende bedrijfsobligaties. 'Een belegging in hoogrentende obligaties kan een waardevolle diversificatie betekenen', meent Matthew Tucker, het hoofd strategie bij Barclays. De tracker volgt de 50 meest liquide rommelobligaties op de voet.

Gezondheidszorg

Er kwamen ook 20 trackers die de sector van de gezondheidszorg volgen. 'Bij een neerwaartse beweging op de beurzen houdt die sector doorgaans goed stand. Op gezondheid besparen de consumenten namelijk niet', reageert een waarnemer. Tussen die trackers bevinden zich exoten, zoals een die ondernemingen volgt die zich specialiseren in endocriene stoornissen van het metabolisme.

Maar er zitten ook zeer bruikbare trackers tussen, zoals die van XShares Advisors. Zij splitsen de enorm grote en complexe sector op, en lanceerden trackers die specifieke categorieën zoals kanker, neurologie en cardiologie schaduwden. Elke tracker volgt een 25-tal beursgenoteerde ondernemingen die zich focussen op dat specifieke medische domein.

Hefboomeffect

Er kwamen ook 22 trackers bij die hefboomfondsstrategieën gebruiken. Die categorie richt zich uitsluitend tot zeer actieve beleggers. Zo kwam ProShares op de proppen met 'Ultra' en 'Inverse' trackers. Zij gebruiken een combinatie van futures en opties.

De Ultra's proberen het dubbele van de winst van de brede markt te behalen. De Inverse trackers hebben tot doel een veelvoud van de omgekeerde return te realiseren. Als de S&P500 bijvoorbeeld 3 procent verliest, zou de Inverse tracker door short te gaan op die index een winst van 6 procent moeten neerzetten. 'De hefboomtrackers zijn bijzonder interessant, maar eveneens bijzonder gevaarlijk', waarschuwt een expert. 'Om in te stappen moet je er net het goede moment uitpikken. Want als je de wind niet in de rug hebt, krijg je een slag van de molen.'

Door de grote populariteit woedt de concurrentie hevig in deze groeimarkt. Dat drukt op het kostenplaatje voor de belegger. Zo pakte Valley Forge uit met een totale kostenratio van 0,11 procent voor zijn trackers. De kosten lopen bij concurrenten soms op tot 0,3 procent.

WK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud