Twee biedingen voor herfinanciering Eurotunnel

(afp/tijd) - Eurotunnel, de noodlijdende uitbater van de spoortunnel onder het Kanaal, kreeg twee biedingen binnen voor de financiering van zijn herstructureringsplan. Dat maakte Eurotunnel gisteren bekend. Vandaag beslissen de schuldeisers van het bedrijf over het plan.

Eurotunnel bevindt zich in een precaire financiële situatie. Het bedrijf torst een schuldenlast van 9,16 miljard euro en werkt sinds de zomer onder gerechtelijk akkoord. Sindsdien stelde de leiding van Eurotunnel een herstelplan op, waarover de schuldeisers zich vandaag uitspreken. Het plan voorziet in het terugbrengen van de schuld met meer dan de helft.

Dat gebeurt door een banklening aan te gaan die dan de volgende 40 jaar wordt afgelost. De biedingen voor de financiering van het plan komen van Citigroup en van een consortium bestaande uit Goldman Sachs en Deutsche Bank. Over de inhoud ervan is weinig bekend, behalve dat de jaarlijkse intrestlast die Eurotunnel moet betalen in ruil voor het geleende geld 'duidelijk lager' is dan de 220 miljoen euro die het bedrijf als schatting had opgenomen in zijn herstelplan.

Stemming

Op de zitting van de rechtbank van koophandel in Parijs buigen 53 kredietverschaffers, goed voor 6,3 miljard euro schuld, zich vandaag over het plan. Om te worden aanvaard, moet het plan bij meerderheid worden goedgekeurd. Een bijkomende voorwaarde is wel dat op zijn minst twee derde van de 6,3 miljard euro vertegenwoordigd is bij de stemming. Indien het plan het niet haalt, kan over 30 dagen een nieuwe poging volgen. Lukt het ook dan niet, dan kan de rechtbank Eurotunnel onder gerechtelijk bewind plaatsen.

Sommige schuldeisers, zoals de Amerikaanse investeerder Oaktree, lieten al weten tegen het plan te zullen stemmen. Zij vinden het geen fair plan omdat het het evenwicht tussen de diverse betrokkenen, zoals obligatiehouders en aandeelhouders, door elkaar schudt.

Het plan bepaalt dat de belangrijkste geldschieters van Eurotunnel hun geld helemaal terugkrijgen. Minder belangrijke spelers krijgen een deel in cash en een deel in converteerbare obligaties.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud