Van veilinghuis tot stadsportretten

(tijd) - Bij Bergé op de Grote Zavel in Brussel loopt tot woensdag de 'Week van de 20ste-eeuwse kunst'. Het tentoonstellings- en veilinghuis houdt veilingmomenten voor juwelen, schilderijen en tekeningen, sculpturen, art deco & design en fotografie uit de 20ste eeuw. Sommige unieke stukken uit diverse privécollecties worden voor het eerst in België verkocht.

Tussen de zeldzame kunstobjecten van art deco & design zitten onder meer een serie Scandinavische meubelen uit de jaren 50 en 60, een prachtig wandtafeltje op poten van Jules Wabbes en een zeldzame set ronde aluminium tafeltjes van Ado Châle, de alchemist van de mineralen. Ook de volledige inboedel van het appartement van de 20ste-eeuwse Parijse decorateur André Boyer wordt verkocht.

Er wordt ook een aquarel uit 1922 van Fernand Léger verkocht, geschat tussen 180.000 en 230.000 euro. Fotografie krijgt een eerbetoon met werk van fotografen als Man Ray, Cartier-Bresson, Brassa en hedendaagse fotografen als Thomas Ruff, Zhanq Huan of Lisette Model. Ten slotte worden prachtige juwelen uit de periode 1910-1960 geveild van Cartier, Van Cleef & Arpels, Mauboussin, Chaumet, Boucheron en Boivin.

Berlijn ontmoet Brussel

En als u dan toch in Brussel bent, kunt u meteen langslopen bij het Vlaams-Nederlands Huis deBuren (foto: Belga) aan het Muntplein. Daar loopt een fototentoonstelling van de Berlijnse fotografen Stefan Wolf Lucks en Friederike von Rauch.

Na jaren werken in de Duitse hoofdstad wilden ze graag de hoofdstad van Europa in beeld brengen. Drie maanden residentie in hartje Brussel leidde tot een reeks fraaie beelden, die laveren tussen mistige indrukken en trendy portretkunst.

Net als in Berlijn ging Friederike von Rauch in onze hoofdstad op zoek naar die plekken waar veel mensen aan voorbijgaan. Ze brengt de schoonheid van de leegte in beeld en laat met haar werk zien dat je met fotografie ook poëzie kan schrijven. Stefan Wolf Lucks zocht de anekdote op, de ontmoeting die nooit een confrontatie wordt.

De Tijd biedt u elke maandag een kijk op de komende cultuurweek. Bij welk concert moet u op de eerste rij staan? Welke fantastische dans- of theatergroepen staan deze week op de planken? Of loopt er ergens een niet te missen tentoonstelling?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud