VDAB onderzoekt tekort aan werkwilligen in bouwsector

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) vindt het nog wat te vroeg om al een oordeel te vellen over de werkwilligheid van de Vlaming in de bouwsector. In de krant De Morgen stelde Marc Dillen, de voorzitter van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), zaterdag dat de sector in het najaar duizenden buitenlandse werkkrachten moet aantrekken omdat hier geen geschikt personeel wordt gevonden. Nochtans zijn duizenden Vlaamse werklozen ingeschreven bij de VDAB mét interesse voor een job in de bouwsector.

'We hebben simpelweg geen andere keuze dan massaal mensen uit het buitenland aan te werven', zegt Dillen. 'Duizenden vacatures raken niet ingevuld. De sector schreeuwt om werkkrachten. Omdat we die in België niet vinden, zijn we genoodzaakt ze elders te zoeken. Verschillende grote bouwbedrijven hebben al laten weten dat ze in het najaar duizenden buitenlandse werkkrachten zullen aantrekken. Ze maken daarbij gebruik van de versoepelde procedure voor het aanvragen van arbeidskaarten.'

Zijn uitspraak staat in scherp contrast met recente cijfers van de VDAB. In Vlaanderen zijn 16.655 mensen ingeschreven als werkzoekende met beroepsaspiraties in de bouw.

Juiste vaardigheden

Nancy Vercammen, communicatiemanager bij de VDAB, wil eerst een onderzoek. 'We zijn pas in mei met een screening gestart van de werklozen die interesse toonden in een bouwjob.' Ze wijst erop dat in de database 16.655 werklozen zitten, maar dat die niet altijd over de juiste vaardigheden beschikken, ofwel een verkeerde inschatting maakten van een job in de bouw of zich moeten bijscholen, enzovoort. 'Na de screening volgt nu de begeleiding, eventueel met extra opleiding vanaf september. Pas tegen het eind van het jaar zullen we weten of er effectief een probleem is. Om nu al te stellen dat de Vlaming niet in de bouw wil werken, is te snel.'

Vercammen is ervan overtuigd dat de database van 16.655 geïnteresseerden in elk geval gevoelig zal dalen. Vorig jaar had zo'n 10 procent van alle VDAB-opleidingen betrekking op de bouwsector. Afhankelijk van de vraag bij bedrijven en werkzoekenden kan dat aandeel worden opgetrokken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud