VFB-happening trekt 1.300 actieve beleggers aan

Aan de hand van het aantal bezoekers op de happening van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) lees je de beursevolutie af. Zaterdag waren er 1.300 betalende beleggers aanwezig, zowat de helft meer dan in 2003.

(tijd) Alleen in het wonderjaar 2000 waren er nog meer bezoekers, maar toen werd het evenement over twee dagen georganiseerd. 'We hebben het geluk dat we een stijgende beurstrend kennen', erkende Paul Huybrechts. Hij volgt in oktober - tijdens dat andere VFB-evenement Dag van de Tips - Emiel Van Broekhoven op als voorzitter van de VFB. Huybrechts wil dat de VFB uitgroeit tot een club met 10.000 leden, zoals dat ook in 1997-1998 het geval was. Vandaag telt de VFB 6.300 leden, al dan niet via een beleggingsclub.

Liefst 72 beursgenoteerde bedrijven, internetbanken, beursvennootschappen, beleggersbladen en dergelijke huurden een stand, een record. In veel gevallen konden de beleggers op de stand hun vragen aan de gedelegeerd bestuurder zelf stellen. Luc Bertrand (Ackermans & van Haaren), Bart Van Coppenolle (Metris), Anton DeProft (ICOS Vision) en René Avonts (Quest for Growth) voelden er zich niet te beroerd voor. In een aparte zaal lokte een discussie tussen François Van Hoydonck, de financieel directeur van Sipef, en een analist het voor de brandveiligheid maximumaantal toeschouwers: 750. 'Palmolie is de toekomst', zei een passant.

Vrije markt

Enkele bedrijven van de Vrije Markt, het niet-gereglementeerde segment van Euronext Brussel, liepen zich in de kijker. Proximedia en U&I Learning hadden een stand. MCLS, een marketingbureau dat in mei op de beurs wil noteren, deelde inschrijvingsformulieren uit. 'Al op 60 procent van de aandelen die we aanbieden, is ingetekend. Dit is geen Oxbridge bis', beklemtoonde een woordvoerder. Oxbridge, een producent van besturingsapparaten die naar de Vrije Markt trekt, vond slechts voor 25 procent van de aangeboden aandelen kopers. '70 tot 80 procent van de inschrijvers op aandelen van de Vrije Markt komt nog steeds uit Wallonië. En Oxbridge publiceerde zijn prospectus alleen in het Nederlands. Dat was geen slimme zet', licht Adolf Schroyens van het Brugse beurshuis Weghsteen & Driege toe. Schroyens vindt de beursgang van MCLS een belangrijke test. 'MCLS verkoopt alleen bestaande aandelen en beleggers zijn daar meestal niet tuk op.'

Roland Van der Elst, die meer dan 20 jaar bestuurder is geweest van het VFB, zei dat er op de Vrije Markt koopjes te doen zijn. 'Vergis u niet: ik vul mijn portefeuille voor het grootste deel met holdings (BIP, Henex, Sofina…), vastgoedcertificaten rond winkelpanden, enkele tegendraadse beleggingen (Agfa-Gevaert) en termijnrekeningen op een week. Dat ik überhaupt cash achter de hand houd, wijst erop dat er niet veel opportuniteiten meer zijn op de beurs. Maar als er na meer dan vier jaar beurshausse nog ergens ondergewaardeerde aandelen zijn, dan is het allicht op de Vrije Markt.' Van der Elst adviseert de beleggers voor elke aankoop van een aandeel op de Vrije Markt het prospectus en de jaarresultaten over 2006 (als die gepubliceerd zijn) te lezen. 'Het zijn uiteraard risicovollere beleggingen. Maar risico betekent ook uitzicht op een hoger rendement.'

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud