Advertentie

Volkswagen schuift met autoproductie in Vorst

De Duitse autobouwer Volkswagen schuift met de productie van een aantal automodellen in zijn Belgische fabriek in Vorst. VW-Vorst krijgt dit jaar de productie van 11.000 Polo's toegewezen, maar moet wel 7.000 stuks van het Golf-model afstaan.

(tijd/belga) Dat Vorst, waar nu enkel de Golf van de band rolt, ook een beperkt aantal Polo's toegewezen kreeg, raakte eerder al bekend. Nu schrijft Der Spiegel dat het gaat om 200 auto's per dag, na de zomervakantie. De productie van de 11.000 Polo's wordt weggehaald bij de Spaanse VW-fabriek in Pamplona, waar de autobouwer al maanden een conflict met de vakbonden uitvecht. VW-directeur Wolfgang Bernhard waarschuwde in mei dat hij een deel van de productie van de Polo zou weghalen uit Pamplona als het conflict met de drie vakbonden niet opgelost raakte.

Mogelijk wordt later nog een ander deel van de Polo-productie van Spanje naar België verhuisd. De woordvoerder van Volkswagen sloot deze mogelijkheid niet uit.

De komst van de Polo's heeft echter ook een onverwacht negatief gevolg voor Vorst, dat geldt als draaischijf bij Volkswagen. De fabriek die verschillende modellen kan bouwen verliest de productie van 7.000 Golfs. Vorst moet die productie afstaan aan de Duitse fabriek in Wolfsburg. Door een verhoging van de productiviteit in zijn Duitse fabrieken moet Volkswagen ook de productiecijfers aanpassen.

De geplande verschuiving in Vorst zou geen invloed hebben op het personeelsbestand. 'De werknemers zijn nu gemiddeld twee dagen per maand technisch werkloos. In principe zou dat moeten verminderen, maar er wordt ook onderhandeld over het opdrijven van de productiviteit', zegt Hedwin De Clercq van de socialistische vakbond ABVV.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud