'Von Pierer was wel op de hoogte van fraude'

Heinrich von Pierer, de vroegere baas van de Duitse groep Siemens, was al in 1997 op de hoogte van de onwettige betalingen aan een kleine vakbond AUB om de invloed van de machtige IG Metall in te perken.

(tijd) Dat meldde de Süddeutsche Zeitung zaterdag. Von Pierer trad vorige week af als voorzitter van de raad van bestuur als gevolg van de elkaar opvolgende corruptieschandalen, waarvan hij naar eigen zeggen niet op de hoogte was. De krant citeert de onderzoeksrechter van het parket van Neurenberg. 'De strafbare feiten van directieleden zouden teruggaan tot 1988 en in de raad van bestuur van 10 december 1997 besproken zijn geweest.' Volgens de onderzoekers heeft Siemens 50 miljoen euro onder de tafel aan AUB betaald. Wilhelm Schelsky, de voorzitter van AUB, zit op dit ogenblik in voorlopige hechtenis.

Süddeutsche Zeitung confronteerde Von Pierer met de beschuldiging, waarop deze nogmaals ontkend er ooit bij betrokken te zijn geweest of ervan op de hoogte geweest te zijn. Ook in interviews met het dagblad Bild op zaterdag en het weekblad Welt am Sonntag heeft Von Pierer zijn standpunt herhaald. Volgens het weekblad Focus, dat vandaag verschijnt en als bron een lid van raad van bestuur claimt, heeft Von Pierer slechts tegen zijn zin en onder grote druk van de raad van bestuur ontslag genomen. Von Pierer stelde donderdag, bij de aankondiging van zijn vertrek, dat hij uit vrije wil was opgestapt om Siemens in rustiger vaarwater te brengen.

Peik von Bestenbostel, woordvoerder van Siemens, benadrukte gisteren in een telefonische reactie namens Siemens aan het persagentschap Bloomberg dat Von Pierer nooit op de hoogte is geweest van de betalingen. Op de vraag of hij uit vrije wil is opgestapt, wilde de woordvoerder geen commentaar geven.

Von Pierer is tot nu toe in geen enkele van de corruptiedossiers in staat van beschuldiging gesteld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud