Advertentie

VTM-grondlegger Guido Depraetere overleden

In een ziekenhuis in Roeselare is zaterdagavond televisiemaker Guido Depraetere overleden. Depraetere, die de strijd tegen longkanker verloor, werd 59 jaar. Hij was op heel wat terreinen actief, maar zal vooral bekend blijven als tv-figuur en een van de grondleggers van de commerciële zender VTM.

(tijd/belga) - Depraetere werd geboren op 26 november 1946 in Izegem, als veertiende kind van een bankdirecteur die zelf naam maakte als medestichter van de Bond van Kroostrijke Gezinnen. Na het overlijden van zijn vader verhuisde het gezin naar Brugge, waar Guido Depraetere ook later bleef wonen. In zijn jeugd was hij al een duizendpoot: hij was onder meer actief in de scouts, als muzikant en acteur. Na zijn middelbare school werd hij regent wiskunde en gedurende tien jaar, tot in 1978, gaf hij wiskunde aan het Koninklijk Atheneum Assebroek in Brugge. Stilzitten was er echter nog steeds niet bij: als diskjockey bij de legendarische Studio Barcka luisterde Depraetere overal in Vlaanderen honderden feesten op en hij maakte radioprogramma's, onder meer voor de Bond van Grote en Jonge Gezinnen.

In 1978 nam zijn loopbaan een nieuwe wending. Na een talentenjacht van de toenmalige BRT kon hij aan de slag bij de openbare omroep als presentator. Maar Depraetere wou meer en hij nam con brio deel aan een examen voor televisieproducer. Onder zijn leiding kwamen talrijke succesvolle programma's tot stand die ook nu nog een zekere faam hebben: 'Spel zonder Grenzen', 'Hoger Lager' met Walter Capiau, 'Micro Macro' en het satirische 'TV Touché' met Herman Van Molle. Hij trad geregeld ook op als presentator.

Ondanks zijn geslaagde carrière bij de publieke omroep had Depraetere het moeilijk met het bureaucratische en weinig dynamische karakter dat de VRT van toen had. Eind jaren 80 kreeg hij de kans zelf een zender uit de grond te stampen. Toen de Vlaamse krantenuitgevers een licentie kregen voor de oprichting van de eerste commerciële zender in Vlaanderen, stond Depraetere klaar met een draaiboek. In 1988 werd hij programmadirecteur van VTM dat in het voorjaar van 1989 startte met de uitzendingen. VTM heeft zijn ontstaan in belangrijke mate te danken aan Depraetere en zijn onafscheidelijke kompaan Mike Verdrengh. Samen zetten ze de twijfelaars een neus: VTM werd een groot succes. Ook bij VTM ging Depraetere geregeld aan de andere kant van de camera staan, bijvoorbeeld als presentator van het drukbekeken 'Klasgenoten' en het moppenprogramma 'HT&D'.

Maar in 1996 leidden spanningen aan de top van VTM over de evolutie van de zender tot de degradatie van het duo Depraetere-Verdrengh. Van programmadirecteurs werden ze programmatieadviseurs. Depraetere ging ook werken als consultant voor buitenlandse stations. In 2004 haalde VTM de banden met het duo, dat in de pers vaak 'de tweeling' wordt genoemd, weer aan. Ze traden voor een periode van drie jaar toe tot het strategisch comité van het bedrijf.

Begin 2005 werd bij Depraetere longkanker vastgesteld. Door zijn ziekte diende hij ook zijn theateroptredens als 'Basiel' tijdelijk stop te zetten. Basiel was een komisch typetje dat zijn oorsprong vond in cafémoppen. Depraetere gaf Basiel voor het eerst bekendheid door op tv Basiel-moppen te vertellen. Mettertijd groeide het fenomeen uit tot cartoons, cd's, boekjes en dus ook een theatershow.

Depraetere was in de jaren 70 ook een tijdlang politiek actief, als CVP-gemeenteraadslid in Brugge. Hij was getrouwd en had drie kinderen. De reacties op zijn overlijden waren lofprijzingen op zijn visie, creativiteit, gedrevenheid en eenvoud. Met Depraetere verliest Vlaanderen een van zijn tv-pioniers. Door mee het gezicht te bepalen van de Vlaamse tv leverde hij de voorbije drie decennia een grote bijdrage aan de Vlaamse volkscultuur.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud